Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozdrabniam makrelę, mieszam z ryżem i lepię kotlety. To danie robię nie tylko w piątek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.03.2024 11:09

Rozdrabniam makrelę, mieszam z ryżem i lepię kotlety. To danie robię nie tylko w piątek

makrela wędzona
Fot. Canva/artlensfoto

Jesteś smakoszem ryb? Jeśli tak, to właśnie dla ciebie jest ten przepis. Weź makrelę, wymieszaj z ryżem i uformuj kotlety. Wyjdzie pyszny obiad, który warto zjeść nie tylko w piątek.

Najlepszy przepis na kotlety z makreli wędzonej

Makrela jest jedną z najzdrowszych ryb. Dostarcza nam niezłej porcji białka, ale też świetnie smakuje. Mięso tej ryby jest delikatne i bogate w kwas foliowy, retinol i witaminę A. Jedzenie makreli podnosi odporność i poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci. 

Warto włączyć tę rybę do diety, bo obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Jak wykorzystać wędzoną makrelę w kuchni? Przyrządzam z niej pyszne kotlety z dodatkiem ryżu i marchewki. Danie zapiekam i jadam nie tylko w piątek, bo jest po prostu pyszne. Zrobisz je szybko i nie zapomnisz o tym smaku. 

kotlety z makreli
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya
Ugotuj ziemniaki, dodaj szynkę i wbij jajka. Ostatnio to mój ulubiony obiad

Jak zrobić kotlety z wędzonej makreli i ryżu?

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 200 g suchego ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ½ marchewki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania ryżu, zostaw do ostygnięcia i przełóż do miski. Posiekaj cebulę i czosnek, usmaż je i przełóż do miski z ryżem. Wędzoną makrelę obieramy i mięso dodajemy też do miski. Pora do dorzucenie startej marchewki i wsypanie przypraw.

Wbij jajko, wsyp bułkę tartą i wymieszaj składniki. Zwilżonymi dłońmi uformuj kotlety, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania.

Kotlety z makreli smakują nie tylko w piątek

Kotlety z wędzonej makreli z ryżem są bardzo smaczne, delikatne i rozpływają się w ustach. Dzięki pieczeniu nie chłoną tłuszczu i mogą po nie sięgać osoby, które dbają o linię. Będą smakować z ulubionymi surówkami lub kalafiorem. Często przyrządzam to danie, bo jest zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu.

Polecam każdemu ten przepis na apetyczne danie z makreli. W niedługim czasie robi się obiad, który jest pełen smaku i kwasów omega-3. Warto go podać nie tylko w piątek, ale zdecydowanie częściej. Pisaliśmy o najlepszym patencie na soczyste mielone. Podawaliśmy przepis na wiosenną zupę z czosnku niedźwiedziego. 

kotlety z makreli
Fot. Canva/AGfoto