To mój ulubiony sposób na śliwki. Przy tym dżemy i powidła mogą się schować
Śliwki są już w szczycie sezonu i warto przygotować z nich pyszne domowe przetwory. Nim jednak przystąpicie do smażenia powideł lub konfitur, zerknijcie na jeszcze jeden prosty patent. Jest nieco prostszy, a owoce wciąż smakują obłędnie.
Śliwki idealnym materiałem na domowe przetwory
Od zawsze uwielbiam powidła śliwkowe. W moim domu pojawiały się każdej jesieni i później służyły nam do przygotowania świątecznego piernika . Jednak ich wykonanie było czasochłonne, a nie raz zdarzyło mi się też je przypalić.
Kupowanie dżemu w sklepie było kiepską alternatywą. Co gorsza, zarówno on, jak i duszone owoce w żaden sposób nie pasowały do dań wytrawnych. Na szczęście znalazłam inny przepis, który od tamtej pory wykorzystuję co roku.
Najprostszy patent na śliwki
Smaczne owoce pojawiające się jesienią mimo początkowego sceptycyzmu zdecydowałam się utrwalić przy pomocy zalewy z dodatkiem octu. Wykonanie wymagało cierpliwości, ale smak zrekompensował wysiłek.
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 125 ml octu 10%
- 500 g cukru
- 500 ml wody
- 1 laska cynamonu
- 10 goździków
Lista składników jest krótka, a przygotowanie rozłożone w czasie. Mimo to pozostaje proste. Zerknijcie na instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.
Jak zrobić pyszne śliwki? Podlaski przepis jest znakomity
Zaczynam od dokładnego umycia śliwek i usunięcia z nich pestek. Umieszczam je w dużym naczyniu, w którym zmieści się również zalewa. Sporządzam ją w garnku, łącząc ze sobą wodę, ocet, cukier i przyprawy korzenne.
Całość gotuję przez 5 minut. W tym czasie cukier się rozpuści. Jeszcze gorący płyn dodaję do śliwek. Owoce pozostawiam w nim na całą noc. Kolejnego dnia je odcedzam, a zalewę ponownie zagotowuję.
Znów zalewam owoce i pozostawiam do kolejnego poranka. Czynności powtarzam jeszcze przez 2 kolejne dni. Ostatniego dnia śliwki przenosimy do czystych słoików, zalewamy gorącym płynem i zakręcamy. Wyroby pasteryzujemy przez 15 minut.
Marynowane śliwki świetnie pasują zarówno do serów pleśniowych, jak i pieczonych mięs czy pasztetów. Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na wyroby ze śliwek. Sprawdźcie jak wykonać z nich pyszny kompot . Być może skusi was też patent na powidła, których wykonanie nie wymaga mieszania .