Smakosze.pl

pixabay.com

Tort Royal - na wytworne okazje

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Jak przygotować Tort Royal?

Czy to jeden z najlepszych tortów jakie istnieją? Myślę, że bez zawahania mogę odpowiedzieć, że jak najbardziej! Mimo że jest naprawdę słodki, trudno poprzestać na jednym kawałku. Warto zachować go tylko na specjalne okazje, by móc delektować się nim jeszcze bardziej.

Składniki

undefined

biszkopt

  • 4 jajka

  • 3 żółtka

  • ½ szklanki cukru

  • ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej

  • ½ szklanki mąki tortowej

beza

  • 3 białka

  • 150 g cukru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem orzechowy

  • 150 g masła orzechowego

  • 100 g masła

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

  • ¼ szklanki cukru pudru

  • 125 g serka mascarpone

undefined

krem truflowy

  • 200 g białej czekolady

  • 375 g serka mascarpone

  • 200 g śmietany 36%

  • ¼ szklanki cukru pudru

nasączenie i dekoracja

  • 1 cytryna

  • ⅓ szklanki malibu lub białego rumu

Przygotowanie

biszkopt

  • Nastawić piekarnik na temperaturę 170 stopni;

  • Przygotować tortownicę o średnicy około 25 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia;

  • Białka 4 jaj oddzielić od żółtek. Białka wlać do miski i mikserem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i ubijać dalej przez około 2 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca;

  • Oddzielić białka od żółtek następnych 3 jaj, żółtka wlać do żółtek, które już mamy oddzielone, natomiast białko odłożyć na bok, na późniejszym etapie będzie nam potrzebne do przygotowania bezy;

  • Do ubijanej piany dodać żółtka, powoli po jednym, cały czas mieszając na niskich obrotach. Po dodaniu wszystkich żółtek mieszać masę jeszcze przez kilka chwil;

  • Przygotować miskę i przesiać do niej przez sitko mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. ⅓ mieszanki dodać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie dodać pozostałą część mąki i wymieszać na wolnych obrotach miksera;

  • Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika;

  • Piec przez 25 minut, następnie dobrze ostudzić, gdy nałożymy krem na ciepłe ciasto rozpłynie się i w nie wsiąknie

beza

  • Formę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia;

  • Po upieczeniu biszkoptu, pozostawić piekarnik nastawiony na temperaturę 170 stopni;

  • Pozostałe białka przelać do czystej miski i ubić na sztywną pianę;

  • Następnie powoli, stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając na wolnych obrotach, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość mieszać jeszcze przez około 1 minutę;

  • Masę na bezę wyłożyć na formę, piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec następne 15 minut

krem orzechowy

  • Do miski wsypać kawę, cukier puder, dodać masło orzechowe, masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zmiksować, a następnie dodać serek mascarpone i miód, miksować jeszcze przez 2 minuty.

krem truflowy

  • Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać w miseczce z serkiem mascarpone, dodając serek po jednej łyżeczce do czekolady, cały czas szybko mieszając;

  • Do osobnej miseczki wlać śmietanę, dodać cukier i ubić do powstania sztywnej konsystencji. Tak ubitą śmietankę dodać do masy czekoladowej stopniowo, mieszając. 

Wykończenie tortu

  • Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół, dolny blat położyć na paterze, na której serwować będziemy tort, a następnie skropić sokiem z cytryny i połową przygotowanego do nasączania alkoholu. Po nasączeniu równomiernie posmarować blat ¾ kremem truflowym;

  • Na krem truflowy położyć drugi blat, analogicznie nasączyć i posmarować równomiernie kremem orzechowym;

  • Boki tortu posmarować dokładnie pozostałym kremem truflowym, a na wierzchu położyć gotową już bezę.

Tak przygotowany tort wstawić do lodówki i schładzać minimum 3 godziny przed podaniem.

By przełamać słodycz, do tortu można dodać też owoce, wystarczy wyłożyć je na pierwszy lub drugi blat ciasta. Mogą to być na przykład truskawki czy maliny pokrojone na kawałki lub dżem. By efekt wizualny robił jeszcze większe wrażenie, boki tortu można obsypać drobinkami ciemnej czekolady lub granulkami kawy.

Jeśli podjęliście się wyzwania zrobienia Tortu Royal, który jest dość czasochłonny, koniecznie pochwalcie się efektami!

undefinedundefinedundefined

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >