Tort Royal - na wytworne okazje
Jak przygotować Tort Royal?
Czy to jeden z najlepszych tortów jakie istnieją? Myślę, że bez zawahania mogę odpowiedzieć, że jak najbardziej! Mimo że jest naprawdę słodki, trudno poprzestać na jednym kawałku. Warto zachować go tylko na specjalne okazje, by móc delektować się nim jeszcze bardziej.
Składniki
undefined
biszkopt
4 jajka
3 żółtka
½ szklanki cukru
⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki tortowej
beza
3 białka
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem orzechowy
150 g masła orzechowego
100 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
¼ szklanki cukru pudru
125 g serka mascarpone
undefined
krem truflowy
200 g białej czekolady
375 g serka mascarpone
200 g śmietany 36%
¼ szklanki cukru pudru
nasączenie i dekoracja
1 cytryna
⅓ szklanki malibu lub białego rumu
Przygotowanie
biszkopt
Nastawić piekarnik na temperaturę 170 stopni;
Przygotować tortownicę o średnicy około 25 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia;
Białka 4 jaj oddzielić od żółtek. Białka wlać do miski i mikserem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i ubijać dalej przez około 2 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca;
Oddzielić białka od żółtek następnych 3 jaj, żółtka wlać do żółtek, które już mamy oddzielone, natomiast białko odłożyć na bok, na późniejszym etapie będzie nam potrzebne do przygotowania bezy;
Do ubijanej piany dodać żółtka, powoli po jednym, cały czas mieszając na niskich obrotach. Po dodaniu wszystkich żółtek mieszać masę jeszcze przez kilka chwil;
Przygotować miskę i przesiać do niej przez sitko mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. ⅓ mieszanki dodać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie dodać pozostałą część mąki i wymieszać na wolnych obrotach miksera;
Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika;
Piec przez 25 minut, następnie dobrze ostudzić, gdy nałożymy krem na ciepłe ciasto rozpłynie się i w nie wsiąknie
beza
Formę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia;
Po upieczeniu biszkoptu, pozostawić piekarnik nastawiony na temperaturę 170 stopni;
Pozostałe białka przelać do czystej miski i ubić na sztywną pianę;
Następnie powoli, stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając na wolnych obrotach, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość mieszać jeszcze przez około 1 minutę;
Masę na bezę wyłożyć na formę, piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec następne 15 minut
krem orzechowy
Do miski wsypać kawę, cukier puder, dodać masło orzechowe, masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zmiksować, a następnie dodać serek mascarpone i miód, miksować jeszcze przez 2 minuty.
krem truflowy
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać w miseczce z serkiem mascarpone, dodając serek po jednej łyżeczce do czekolady, cały czas szybko mieszając;
Do osobnej miseczki wlać śmietanę, dodać cukier i ubić do powstania sztywnej konsystencji. Tak ubitą śmietankę dodać do masy czekoladowej stopniowo, mieszając.
Wykończenie tortu
Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół, dolny blat położyć na paterze, na której serwować będziemy tort, a następnie skropić sokiem z cytryny i połową przygotowanego do nasączania alkoholu. Po nasączeniu równomiernie posmarować blat ¾ kremem truflowym;
Na krem truflowy położyć drugi blat, analogicznie nasączyć i posmarować równomiernie kremem orzechowym;
Boki tortu posmarować dokładnie pozostałym kremem truflowym, a na wierzchu położyć gotową już bezę.
Tak przygotowany tort wstawić do lodówki i schładzać minimum 3 godziny przed podaniem.
By przełamać słodycz, do tortu można dodać też owoce, wystarczy wyłożyć je na pierwszy lub drugi blat ciasta. Mogą to być na przykład truskawki czy maliny pokrojone na kawałki lub dżem. By efekt wizualny robił jeszcze większe wrażenie, boki tortu można obsypać drobinkami ciemnej czekolady lub granulkami kawy.
Jeśli podjęliście się wyzwania zrobienia Tortu Royal, który jest dość czasochłonny, koniecznie pochwalcie się efektami!
undefinedundefinedundefined