Smakosze.pl Przepisy Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
canva/grandriver, Getty Images Signature

Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo

20 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was dziś na tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania robi się właściwie sama. Pieczywo wystarczy pokroić, namoczyć w mleku z jajkiem, wymieszać z kawałkami jabłek i upiec. Nasza zapiekanka smakuje naprawdę obłędnie. Będzie doskonała na śniadanie, ale też na podwieczorek czy kolację.

Klasyczne tosty francuskie to nic innego jak kromki bułki maczane w mieszaninie jajek i mleka i smażone na patelni z tłuszczem. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale za sprawą smażenia dość ciężkostrawne i kaloryczne.

Nasza wersja tostów francuskich jest o wiele zdrowsza. Są one pieczone, więc nie trzeba tu używać tłuszczu. Nie wymagają też tyle naszej uwagi, co tosty smażone. Całość wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż apetycznie się zrumieni.

Jak zrobić tosty francuskie bez smażenia?

Składniki:

  • ok. 25 dag czerstwej bułki lub pieczywa tostowego

  • 2 jabłka

  • 4 jajka

  • 2 łyżki cukru

  • ok. 1/2 l mleka

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

  • mielony cynamon

Przygotowanie pieczonych tostów francuskich

Pieczywo pokrój w kromki, a potem na mniejsze kawałki lub w kostkę. Wsyp do sporego naczynia żaroodpornego.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do pokrojonego pieczywa.

Jajka wymieszaj z cukrem, śmietanką i mlekiem. Dopraw do smaku cynamonem. Mieszaniną polej pokrojone pieczywo i jabłka, wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut, aż ładnie się zrumieni.

Wskazówki:

  • Jeśli pieczywo nie przykryło się dokładnie mieszaniną, możesz dodać więcej mleka.

  • Przed pieczeniem potrawę możesz posypać posiekanymi orzechami.

  • Zapiekanka doskonale smakuje podana np. z sosem karmelowym.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na proste śniadanie. Sprawdź, jak zrobić jaglankę na mleku , a także, w jaki sposób przygotować omlet po cesarsku .

pieczywo tostowe
canva/Ika Rahma

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wypiekibeaty

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy