Trufle czekoladowe: domowe cukierki z posypką
Pixabay.com

Trufle czekoladowe: domowe cukierki z posypką

Trufle czekoladowe to słodkie kuleczki z posypką z kakao lub mielonych orzechów. Może nie są zbyt zdrowe ani dietetyczne, ale od czasu do czasu każdy zasługuje na pyszną przekąskę. Poznaj prosty przepis na trufle czekoladowe i uracz nimi rodzinę i znajomych!

Trufle czekoladowe: dla kogo?

Trufle czekoladowe to słodki przysmak, za którym przepadają łasuchy w każdym wieku. Czekolada oczywiście przyciąga dzieci, ale dodatek orzechów i odrobiny słodkiego likieru na pewno trafi w gusta także dorosłych.

Trufle czekoladowe: na jaką okazję?

Trufle czekoladowe świetnie nadają się na poczęstunek na każdą okazję i bez okazji. Osoby obdarzone zdolnościami plastycznymi mogą uformować masę czekoladową w przeróżne kształty, odpowiadające uroczystości, miejscu czy ogólnemu nastrojowi.

Trufle czekoladowe: ile kalorii?

Trufle czekoladowe są bardzo kaloryczne. Jedynym wyjściem dla osób na diecie jest ograniczenie się do spróbowania tylko jednej trufli.

Trufle czekoladowe: trudność

Trufle czekoladowe to smakołyk łatwy do wykonania. Wymaga tylko umiejętności obsługi miksera i cierpliwości, bo na stężenie masy czekoladowej trzeba często długo czekać.

Trufle czekoladowe: czas na przygotowanie

Trufle czekoladowe przygotowuje się dość przyjemnie i sprawnie. Niestety, trzeba długo czekać na ostygnięcie i stężenie masy czekoladowej przed formowaniem trufli i po uformowaniu ich. Należy założyć, że łakocie będą potrzebowały nawet ok. 12 godzin w lodówce, zanim będzie można je podać.

  • Trufle czekoladowe: składniki (na ok. 20 kulek)
  • Gorzka czekolada (70% kakao) – 100 g
  • Mleczna czekolada – 50 g
  • Cukier puder – 100 g
  • Masło – 100 g
  • Kakao w proszku / orzechy/ migdały – na posypkę, w zależności od ilości trufli

Trufle czekoladowe: składniki opcjonalne

Niektórzy lubią trufle czekoladowe z dodatkiem alkoholu. Wystarczy łyżeczka rumu lub słodkiego likieru (np. pomarańczowego czy cytrynowego), by urozmaicić smak masy czekoladowej.

Czekoladę można też rozpuścić w gorącej, słodkiej śmietanie – 100 ml.

Trufle czekoladowe: potrzebne przybory

Do wykonania trufli czekoladowych potrzebne będą nam: miska, mikser, rondel i garnek z wodą, duży talerz lub taca, nóż do pokrojenia masła.

Trufle czekoladowe: roztopienie czekolady

Podstawą trufli czekoladowych jest oczywiście czekolada. By wykorzystać ją do stworzenia smakowitych kuleczek, trzeba ją jednak rozpuścić. Nie należy kłaść czekolady bezpośrednio nad ogniem, bo może się sparzyć i przypalić – zwykłe podgrzewanie w rondlu odpada.

Czekoladę należy rozpuścić za pomocą tzw. kąpieli wodnej, czyli nad parą. Kruszymy czekoladę gorzką i mleczną, wrzucamy do rondelka, a rondelek zawieszamy na krawędziach większego garnka z gotującą się wodą w taki sposób, żeby dno rondelka nie dotykało jednak wody. Para z gotującej się wody podgrzeje naczynko i czekolada rozpuści się.

Kiedy mamy już rozpuszczoną czekoladę, odstawiamy ją do przestygnięcia.

Trufle czekoladowe: przygotowanie masy czekoladowej

Kiedy czekolada stygnie, możemy zająć się przygotowaniem masy czekoladowej. Miękkie masło kroimy drobno, dodajemy cukru pudru i miksujemy przez kilka minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem stopniowo, ciągle miksując, łyżka po łyżce dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Gdy masa znowu stanie się jednolita, wstawiamy ją do lodówki na 2 godziny. Dzięki temu stanie się plastyczna i będzie można utoczyć z niej trufle czekoladowe.

Inną metodą przygotowania masy czekoladowej jest użycie 100 ml słodkiej śmietany 30%, do której po zagotowaniu i zdjęciu z ognia wrzuca się czekoladę i pozostałe składniki, a potem wszystko dokładnie miesza. W ten sposób czekolada rozpuszcza się w gorącej śmietanie, która służy też za bazę dla całej masy czekoladowej.

Trufle czekoladowe: formowanie łakoci

Gdy masa czekoladowa przestygnie, możemy uformować z niej rękami kuleczki o dowolnych rozmiarach i w dowolnej liczbie – na ile starczy nam masy czekoladowej. Zwyczajowo trufla czekoladowa to jednak nie bajaderka i powinna mieć rozmiar mniej więcej połowy kurzego jajka.

Gotowe trufle czekoladowe wstawimy do lodówki na kolejną godzinę, by stężały i dobrze trzymały swój kształt.

Trufle czekoladowe: dekoracja i podanie

Kiedy trufle czekoladowe już stężały w swym docelowym kształcie, pozostaje nam posypać je sproszkowanym kakao. Na posypkę nadadzą się też starte migdały lub pokruszone orzechy, cukier puder, wiórki koksowe i cynamon, nawet pokruszone ciastka. Ambitni mogą jeszcze dodatkowo obtoczyć stężałe trufle z posypką w rozpuszczonej czekoladzie, tworząc w ten sposób podwójną warstwę wierzchnią trufli – posypkę pod czekoladą.

Trufle czekoladowe: urozmaicenia

Choć tradycja każe toczyć trufle czekoladowe w kształt kulek, możemy wykazać się kreatywnością i nadać naszym truflom dowolne kształty, np. dopasowane do okazji. Na Walentynki – serca, na Boże Narodzenie – choinki czy bombki itp., itd.

Możemy użyć foremek do ciasta, by nadać naszym truflom czekoladowym oryginalnego kształtu. Foremki oprószamy sproszkowanym kakao i wypełniamy masą czekoladową. Dalej postępuje się tak, jak ze zwykłymi truflami – wstawiamy do lodówki i czekamy, aż stężeją. Potem wyjmujemy trufle z foremek i ewentualnie dodatkowo pokrywamy kakaowym proszkiem wszystkie zasłonięte wcześniej powierzchnie, by nadać cukierkom jednolity wygląd.

Trufle czekoladowe: porady i wskazówki

Formując kulki trufli czekoladowych, należy często myć ręce w zimnej wodzie. Dzięki temu masa czekoladowa nie będzie przywierać nam do rąk i łatwiej będzie nadać truflom pożądany kształt.

Następny artykuł