Smakosze.pl Przepisy Truskawki kiszone w miodzie i białym pieprzu. Zdrowa i smaczna przekąska
canva/gkrphoto

Truskawki kiszone w miodzie i białym pieprzu. Zdrowa i smaczna przekąska

14 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubisz odkrywać nowe smaki? Szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Mamy dla ciebie super propozycję — przygotuj truskawki kiszone w miodzie i białym pieprzu. Mają niepowtarzalny smak i są bardzo proste do przygotowania. Ten wiosenny rarytas zachwyci niejednego z was.

O tym, że kiszonki są bardzo zdrowe, pewnie już słyszeliście. Jeśli jednak nie wiecie dlaczego, to wam wyjaśnimy. Ich dobroczynne działanie jest wynikiem pożytecznych bakterii, które rozwijają się w kiszonkach w wyniku fermentacji. Są to bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i zwiększają naszą odporność.

Do najbardziej znanych kiszonek należą kiszone ogórki oraz kiszona kapusta. Są one doskonałym dodatkiem do wielu potraw, można je też jeść na przekąskę. Kisić jednak można różne warzywa, owoce i grzyby. My dziś zapraszamy was do nastawienia słoika kiszonych truskawek. Gdy wam posmakują, przygotujecie następną porcję.

Przepis na truskawki kiszone

Składniki:

  • 50 dag jędrnych truskawek

  • 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu

  • 1/2 l wody

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie truskawek kiszonych

Truskawki przebierz, odrzuć nadpsute i uszkodzone. Opłucz, osusz, usuń szypułki. Słoik wyparz, wsyp do niego truskawki, dodaj ziarna białego pieprzu.

Wodę zagotuj z solą, przestudź, wymieszaj z miodem. Przygotowaną zalewą zalej owoce. Dociśnij je specjalnym wkładem, żeby były zanurzone w płynie.

Słoik zakręć, pozostaw w temperaturze pokojowej na mniej więcej 5 dni. Po tym czasie zalewa powinna zmętnieć. Jeśli jednak chcesz, by truskawki mocniej ukisły, poczekaj kilka dni dłużej.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na kiszonego kalafiora , a także na kiszone rzodkiewki .

truskawki
truskawki

Źródło zdjęcia: canva/Taras Dovhych Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: owocpasji, kukbuk

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy