Smakosze.pl Przepisy Układam jabłka w formie i zalewam ciastem. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłem
Fot. Shutterstock/

Układam jabłka w formie i zalewam ciastem. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłem

25 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy tak doskonałe ciasto, jak szarlotka, może smakować jeszcze lepiej? Okazuje się, że tak i wystarczy przygotować je we francuskiej wersji. Taki deser nie ma sobie równych, a w dodatku już nigdy nie zrobisz go inaczej. Dlatego poznaj przepis na szarlotkę o nieco tajemniczej nazwie, ale pysznym smaku.

Najlepsza szarlotka, jaką możesz przygotować

Szarlotka, choć w Polsce cieszy się ogromną popularnością, jest znana na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych występuje pod nazwą apple pie, u naszych zachodnich sąsiadów znana jest jako apfelkuchen, natomiast Francuzi na ciasto z jabłkami mówią – szarlotka niewidzialna. To właśnie na tę ostatnią poznasz przepis.

Śmiało można przyznać, że jest to najlepsza szarlotka, bo jej smak przepełniony jest przede wszystkim jabłkami . Owoców jest w niej zdecydowanie więcej, niż ciasta, które pełni jedynie rolę spoiwa w całym wypieku. Rodzina różnicę zauważy już po pierwszym kęsie i nieprędko poprosi o szarlotkę w wersji tradycyjnej.

krojenie jabłek.jpg
Fot. Canva
Idąc na cmentarz, weź ze sobą makaron. Przydatny trick na 1 listopada

Z czego składa się szarlotka niewidzialna?

Szarlotka niewidzialna swoją nazwę zawdzięcza temu, że składa się ze znikomej ilości ciasta, ale za to ze sporej ilości jabłek. Dzięki temu jest lekka, a przy tym obłędnie smaczna. Pokochają ja miłośnicy owoców i nie tylko.

Składniki:

  • 1 kg słodkich jabłek
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Przepis na szarlotkę

Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj składniki. Wlej mleko, rozpuszczone masło i wsyp cynamon, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.

Następnie umyj jabłka, obierz je i wytnij z nich gniazda nasienne. Za pomocą mandoliny pokrój je na cienkie plastry. Wsyp je do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto z jabłkami i równomiernie je rozprowadź. Szarlotkę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Kiedy ostygnie, udekoruj ją cukrem pudrem, krój na kawałki i podawaj na deser.

Ten wypiek to prawdziwy hit października . Takie ciasto poleca doświadczona kucharka .

szarlotka.jpg
Fot. Canva
Książulo trafił do szpitala. Konieczna była pilna operacja
Wędkarze nim gardzą, a to superzdrowa ryba. Lepiej nie pomijaj “wodnego jeża”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy