Układam jabłka w formie i zalewam ciastem. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłem
Czy tak doskonałe ciasto, jak szarlotka, może smakować jeszcze lepiej? Okazuje się, że tak i wystarczy przygotować je we francuskiej wersji. Taki deser nie ma sobie równych, a w dodatku już nigdy nie zrobisz go inaczej. Dlatego poznaj przepis na szarlotkę o nieco tajemniczej nazwie, ale pysznym smaku.
Najlepsza szarlotka, jaką możesz przygotować
Szarlotka, choć w Polsce cieszy się ogromną popularnością, jest znana na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych występuje pod nazwą apple pie, u naszych zachodnich sąsiadów znana jest jako apfelkuchen, natomiast Francuzi na ciasto z jabłkami mówią – szarlotka niewidzialna. To właśnie na tę ostatnią poznasz przepis.
Śmiało można przyznać, że jest to najlepsza szarlotka, bo jej smak przepełniony jest przede wszystkim jabłkami . Owoców jest w niej zdecydowanie więcej, niż ciasta, które pełni jedynie rolę spoiwa w całym wypieku. Rodzina różnicę zauważy już po pierwszym kęsie i nieprędko poprosi o szarlotkę w wersji tradycyjnej.
Z czego składa się szarlotka niewidzialna?
Szarlotka niewidzialna swoją nazwę zawdzięcza temu, że składa się ze znikomej ilości ciasta, ale za to ze sporej ilości jabłek. Dzięki temu jest lekka, a przy tym obłędnie smaczna. Pokochają ja miłośnicy owoców i nie tylko.
Składniki:
- 1 kg słodkich jabłek
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 ml mleka
- ½ łyżeczki cynamonu
- 20 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Przepis na szarlotkę
Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj składniki. Wlej mleko, rozpuszczone masło i wsyp cynamon, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.
Następnie umyj jabłka, obierz je i wytnij z nich gniazda nasienne. Za pomocą mandoliny pokrój je na cienkie plastry. Wsyp je do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto z jabłkami i równomiernie je rozprowadź. Szarlotkę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Kiedy ostygnie, udekoruj ją cukrem pudrem, krój na kawałki i podawaj na deser.
Ten wypiek to prawdziwy hit października . Takie ciasto poleca doświadczona kucharka .