Smakosze.pl Przepisy Układam kilka dodatków na mięsie mielonym i zawijam w rulon. To ostatnio mój ulubiony obiad
Fot. YouTube/Lecker schnell

Układam kilka dodatków na mięsie mielonym i zawijam w rulon. To ostatnio mój ulubiony obiad

2 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Z mięsa mielonego zrobisz nie tylko kotlety. Poznaj przepis na doskonałe danie na obiad, które zachwyci każdego domownika. Przygotujesz je niezwykle łatwo i szybko, ale uważaj, bo jest tak pyszne, że będziesz przyrządzała je znacznie częściej.

Obiad smaczny jak nigdy

Mięso mielone to jeden z uniwersalnych składników, bo można przygotować z niego niemalże wszystko. Od uwielbianych przez wszystkich kotletów mielonych, przez sos boloński po znakomite przekąski.

Z mięsa mielonego można przygotować także inne, smaczne danie na obiad . Będzie nim faszerowana rolada, na którą przepis znajdziesz w dalszej części artykułu. Zrób ją na obiad, a zachwyci każdego smakosza.

pieczarki.jpg
Fot. YouTube/Lecker schnell
Rabarbarowa kruszonka na rodzinny deser. Od razu robię 3 razy więcej

Mięso mielone i dodatki

Najważniejszym składnikiem tego dania jest oczywiście mięso mielone. Oprócz niego potrzebne będą także składniki na farsz. Nie ma ich zbyt wiele, więc obiad przygotujesz bardzo tanio. Pamiętaj, aby przygotować wszystkie niezbędne produkty i nie pomijaj żadnego z nich. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Zdjęcia pochodzą z kanału Lecker schnell , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera
  • 6 pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na doskonały obiad

Cebulę obierz i drobno posiekaj ją w kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej patelni. Oczyszczone i obrane pieczarki pokrój w kostkę. Przesyp je na patelnię i podsmaż razem z cebulą. Całość przypraw pieprzem, solą oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj składniki.

Do miski przełóż mięso i wbij jedno jajko. Przypraw je pieprzem, solą i wymieszaj ze sobą składniki, tworząc jednolitą masę . Na blacie rozłóż kawałek folii aluminiowej, a na niej ułóż kawałek arkusz papieru do pieczenia.

Rozłóż na nim masę mielonego mięsa. Równomiernie je rozprowadź, tworząc prostokątny placek. Na środku wzdłuż dłuższego boku rozłóż farsz z pieczarek i cebuli. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser żółty i posyp nim farsz.

Za pomocą papieru do pieczenia zawiń mięso w roladę. Następnie zawiń ją w papier i folię aluminiową. Roladę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Po tym czasie krój ją na kawałki i podawaj na obiad z dodatkiem ziemniaków i dobrej surówki. Sprawdź przepis na zupę czereśniową oraz zobacz, jak zrobić deser, który wygląda jak z najdroższej cukierni .

rolada.jpg
Fot. YouTube/Lecker schnell
Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
Dziś swoje święto obchodzi produkt, który prawdopodobnie masz w lodówce. Gieno Mientkiewicz wie o nim wszystko
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy