Smakosze.pl Przepisy Układam ziemniaki w brytfance i przykrywam je boczkiem. Dawno nie jadłem lepszej kolacji
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Układam ziemniaki w brytfance i przykrywam je boczkiem. Dawno nie jadłem lepszej kolacji

27 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kolacja to waży posiłek w ciągu dnia. Często ją zaniedbujemy, jednak niesłusznie. Zapomnij o nudnych kanapkach i spróbuj tego specjału na ciepło. Jeśli coś zostanie, a to wątpliwe, z powodzeniem odgrzejesz potrawę na następny dzień.

Najlepszy przepis na łatwy obiad

Niedawno odkryłem przepis na pyszną i łatwą kolację . Nieco przypomina klasyczną zapiekankę z ziemniaków, ale smak jest znacznie lepszy. W dodatku wygląda jak mięsna pieczeń. Myślę, że to danie trafi w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Najlepsze jest jednak to, że tę kolację robi się błyskawicznie, a w dodatku nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Cała rodzina będzie zachwycona i będą prosili o dokładkę.

kolacja.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Rozłóż na blasze delicje i przykryj je tym kremem. Tak dobrego ciasta dawno nie jadłem

Nie tylko ziemniaki i boczek

Głównymi składkami tego posiłku są ziemniaki oraz boczek. Aby, smakował znakomicie, będziesz potrzebowała przyprawy oraz inne składniki. Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź, co potrzebujesz i zaczynamy. Podobny przepis znajduje się na kanale Smaczny.tv , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone poniżej.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 400 g boczku w plastrach
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • czosnek granulowany
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na łatwy obiad

Prostokątne naczynie żaroodporne wyłóż plastrami boczku. Zrób to, jak na zdjęciu powyżej. Ziemniaki obierz, a następnie pokrój je w cienkie plastry . Połowę z nich ułóż jedne na drugich w naczyniu. Obsyp je mieloną papryką, pieprzem oraz solą.

Pierś z kurczaka oczyść, a następnie pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na ziemniakach . Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i przysyp nim mięso.

Na serze ułóż kolejną warstwę ziemniaków. Ponownie przypraw je mieloną papryką, czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą.

Ułóż kolejne warstwy z kurczaka, sera oraz ziemniaków. Następnie zawiń plastry boczków na wierzchu. Piecz przez 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i gotowe. Sprawdź przepis na kotlety wielkanocne oraz zobacz, jak zrobić niesamowity sernik na Wielkanoc .

pierś z kurczaka.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Auchan wprowadza wózki z niecodzienną funkcją. Cześć klientów już jest nią oburzona
Zrobiła kluski śląskie i podała z tym sosem. Żałuję, że wcześniej sam na to nie wpadłem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy