Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozłóż na blasze delicje i przykryj je tym kremem. Tak dobrego ciasta dawno nie jadłem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.06.2024 16:42

Rozłóż na blasze delicje i przykryj je tym kremem. Tak dobrego ciasta dawno nie jadłem

delicje na blasze
fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Oto szybki przepis na warstwowe ciasto bez pieczenia. Nie wymaga piekarnika, trudno dostępnych składników ani niezwykłych zabiegów kulinarnych. Dlatego świetnie nadaje się na deser, który bez trudu przygotujesz, kiedy tylko przyjdzie ci na to ochota. Wszystkie wskazówki znajdziesz poniżej.

Ciasto z ciastek

Ciasta bez pieczenia to całe osobne królestwo sztuki kulinarnej. Czasem traktowane są jako droga na skróty. A jednak pozwalają też na uzyskanie niezwykłych efektów, które w wypadku ciast z piekarnika nie byłyby dostępne, jak choćby lekki krem maślano-budyniowy w tym przepisie. 

Ponieważ w ciastach bez pieczenia wykluczona jest obróbka termiczna, musimy posługiwać się całą gamą produktów, które są już gotowe do jedzenia. W przepisach tych roi się od kupnych ciastek czy choćby budyniu. Tak jest i w wypadku bananowej chmurki, gdzie używamy galaretki, budyniu, herbatników i ciastek.

gotowe ciasto z delicjami
fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Auchan wprowadza wózki z niecodzienną funkcją. Cześć klientów już jest nią oburzona

Bananowa chmurka

Podobny przepis pokazuje na swoim kanale Swojskie jedzonko Katarzyna Michoń stwierdzając, że to hit spośród pokazywanych przez nią receptur. Takie ciasto można wykonać w kilku wariantach, zmieniając użyte owoce i dopasowane do nich smaki budyniu czy galaretki. My pokazujemy klasykę, czyli wersję z bananem. 

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 3 opakowania budyniu bananowego
  • 6 bananów
  • 2 kostki (400 g) masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie herbatników
  • 2 opakowania delicji
  • 1 opakowanie galaretki (np. cytrynowej)

Przygotowanie bananowego ciasta z delicjami

W garnku przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Po zestawieniu go z palnika przykrywamy na dotyk folią kuchenną i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki o grubości kilku milimetrów.

W robocie rozcieramy masło z cukrem. Kiedy masło będzie napowietrzone i puszyste, dodajemy po łyżce budyń, nie przestając wyrabiać masy. Krem będzie gotowy, kiedy cały budyń połączy się z masłem

Formę do pieczenia wykładamy papierem, a na dno układamy delicje, czekoladową częścią do góry. Krem dzielimy na trzy części i pierwszą z nich pokrywamy delicje. Luki między ciastkami są dość duże, może się więc zdarzyć, że trzeba będzie „pożyczyć” kremu z pozostałych części.

Na pierwszej warstwie kremu układamy warstwę bananów i przykrywamy miejsce koło miejsca warstwą herbatników. Przykrywamy je masą kremową, a na niej budujemy kolejne takie samo piętro: banany, herbatniki, krem.

Na krem wykładamy jeszcze jedną masę bananów i odstawiamy ciasto do lodówki. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Banany zalewamy po wierzchu galaretką, odstawiamy, aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc.

Wypróbuj też przepisy na pyszne bułeczki bananowe i śniadaniowe naleśniki.

galaretka i banany
fot. youtube.com/swojskiejedzonko