Ułóż na blasze cebulę, przykryj schabem i wstaw do piekarnika. Robię to na obiad niemal co weekend
Schab będzie idealny na weekendowy obiad. Prosty przepis, w którym mięso wraz z dodatkami zapieka się na cebuli, spodoba się nawet wybrednym. Robię go często, bo nie wymaga wiele pracy. Musicie spróbować.
Obiad ze schabu inny niż wszystkie
Z wieprzowiny można zrobić znacznie więcej niż kotlety w panierce czy danie z sosem. Moim bliskim bardzo do gustu przypadł prosty obiad z piekarnika. Schab zapieka się bez otoczki z bułki i jajka.
Zamiast nich na wierzch trafia aromatyczna masa z kilku pysznych składników. Co dokładnie jest potrzebne i jak zrobić takie danie? Wszystkie informacje znajdziecie w zamieszczonym poniżej przepisie. Warto się skusić.
Przepis na wyśmienity schab z pieca
Zapiekanie mięsa nowym pomysłem nie jest. Wcześniej jednak nie spotkałam się z tym, by składniki układać na nim tak jak w zapiekance. W ten sposób umieściłam jednak na kotletach duszone pieczarki, pomidory i ser żółty. Danie było obłędnie pyszne.
Składniki:
- 1 kg schabu
- 4 średnie cebule
- 400 g pieczarek
- 3 większe pomidory np. malinowe
- 200 g sera żółtego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można pominąć)
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Kilka produktów w krótkim czasie przemienicie w pyszne danie dla całej rodziny. Będzie idealne nie tylko na niedzielny obiad. Z instrukcji poniżej dowiecie się, co należy zrobić, by cieszyć się tym wspaniałym posiłkiem.
Jak zrobić pyszny schab? Obiad z piekarnika jest prosty
Zaczynam rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Trzy cebule kroję w piórka. Blachę z wyposażenia piekarnika smaruję niedużą ilością oleju rzepakowego. Układam rozdrobnione warzywo.
Schab kroję w plastry o grubości około 1 cm. Nacinam je z obu stron w kratkę, a następnie wcieram sól i pieprz. Mięso umieszczam na cebuli, zachowując odstępy między porcjami.
Czwartą cebulę siekam i szklę na 2-3 łyżkach oleju. W międzyczasie oczyszczone pieczarki kroję w niezbyt grube plastry. Dodaję je na patelnię i smażę przez 10 minut. Całość doprawiam solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Zawartość patelni układam na schabie, na każdą z porcji przeznaczając 2-3 łyżki masy.
Na wierzchu kładę plastry pomidora — powinny na siebie zachodzić. Wstawiam do piekarnika na 50 minut. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach. Posypuję nim już podpieczony schab na obiad i piekę jeszcze przez 10 minut, wcześniej rozgrzewając piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Jak podać schab z piekarnika?
Do potrawy ze schabu potrzeba smacznego dodatku skrobiowego. W międzyczasie można z powodzeniem ugotować ziemniaki na purée lub kaszę o stonowanym smaku np. jaglaną. Ja stawiam zawsze na sypki dodatek — za każdym razem podaję nieco inny obiad.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na schab. Polecamy proste kotlety w marynacie piwnej . Być może skusi was też obiad w postaci schabu pieczonego ze śliwkami .