Uwielbiane ciasto leśne runo według przepisu Ewy Wachowicz
Znudziły wam się serniki i szalotki? Podajcie pyszne i efektowne ciasto leśne runo. Z przepisem Ewy Wachowicz zrobicie je bez problemu, a wasi goście zachwyca się smakiem deseru i poproszą o dokładkę.
Zdradzaliśmy wam już pyszne receptury Ewy Wachowicz na szarlotkę z budyniem oraz delikatny makowiec — idealny nie tylko na święta. Tym razem przedstawiamy rewelacyjny przepis na kultowe ciasto leśne runo, które zachwyci was zarówno smakiem, jak i wyglądem. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite ciasto leśne runo
Składniki:
-
450 g szpinaku mrożonego
-
2 szklanki mąki krupczatki
-
3 jaja
-
1 i 1/3 szklanki cukru
-
1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
pół litra śmietany 30%
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
1 laska wanilii
-
1 granat (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i odcedzamy go z nadmiaru wody. W razie potrzeby siekamy warzywo. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem.
Laskę wanilii rozcinamy i wydobywamy z niej ziarenka. Dodajemy je do masy jajecznej, a następnie wlewamy olej. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie łączymy je ze szpinakiem.
Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 25 cm i pieczemy przez godzinę. Gotowe ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Rozdrabniamy go. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym.
Wykładamy ją na placek, tworząc równomierną warstwę kremu. Całość posypujemy przygotowanymi wcześniej okruszkami i ziarenkami granatu, jeśli ich używamy. Podajemy do kawy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz