Smakosze.pl Przepisy W Dzień Wszystkich Świętych podam to ciasto. Na tę właśnie okazję pasuje idealnie
fot. Canva

W Dzień Wszystkich Świętych podam to ciasto. Na tę właśnie okazję pasuje idealnie

12 października 2024

To ciasto nie przypomina może ducha, jak inne halloweenowe specjały. Jest za to tak lekkie i puszyste, ze zasługuje na swoją nazwę. Polecane jest na zaduszki, z której to okazji często gromadzimy się, niejako otwierając sezon jesienno-zimowego świętowania.

Ciasto na Wszystkich Świętych

Jest wiele przepisów na maślane ciasta, ale ciasto duszek chyba najbardziej w pełni zasługuje na taką nazwę. Roztarte z cukrem masło stanowi puszystą bazę doskonałego deseru. Ciasto przypomina nieco strukturą biszkopt, ale jest od niego lżejsze (co, niestety, nie znaczy że mniej kaloryczne).

Ciasto wykańczamy cytrynowym lukrem. Razem ze śmietankową, maślaną bazą i aromatem zmielonych migdałów stanowią koncert doskonale dopełniających się smaków. Takie ciasto mogłby z powodzeniem stać się także spodem do tortów, jednak świetnie zaprezentuje się jako deser na Wszystkich Świętych.

biszkopt maślany

Żadne mrożenie i suszenie. Strzelczyk po prostu pakuje grzyby do słoików

Ciasto drizzle

Przepis ten inspirowany jest klasycznym brytyjskim drizzle cake , czyli właśnie ciastem z dużą ilością masła. Często występuje ono w postaci nasączanej np. sokiem z cytryny . Dorośli miłośnicy migdałowego aromatu mogą takie migdałowe ciasto duszek nasycić dodatkowo np. amaretto.

Składniki

  • 250 g masła
  • 200 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g migdałów
  • 150 g cukru pudru

Ciasto duszek

Ciepłe masło ubijamy mikserem, aż będzie puszyste . Następnie powoli, partiami, dodajemy cukier biały i waniliowy, nie przestając miksować. Do masła dodajemy skórkę otartą z cytryny, a następnie jajka i rozprowadzamy w masie.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Niewielkimi porcjami dodajemy ją do masy maślano-jajecznej i pilnujemy, by dobrze się rozprowadziło.

Migdały miksujemy na drobno blenderem. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.

Ciasto duszek przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy do suchego patyczka, przez ok. godzinę w temperaturze 190 stopni. Studzimy przy uchylonym piekarniku.

Z 30 ml soku z cytryny oraz cukru pudru mieszamy lukier. Chłodne ciasto dekorujemy z nim z wierzchu i wyrównujemy.

Wypróbuj też przepisy na zapiekany ryż z jabłkami i szybką zupę grzybową .

ciasto w kawałkach

Układam warstwami i wsadzam do piekarnika. Smakuje lepiej, niż wszystkie szarlotki świata
Przed wyjściem z domu włóż kubek z monetą do zamrażalnika. Później będziesz sobie wdzięczny
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy