W Dzień Wszystkich Świętych podam to ciasto. Na tę właśnie okazję pasuje idealnie
To ciasto nie przypomina może ducha, jak inne halloweenowe specjały. Jest za to tak lekkie i puszyste, ze zasługuje na swoją nazwę. Polecane jest na zaduszki, z której to okazji często gromadzimy się, niejako otwierając sezon jesienno-zimowego świętowania.
Ciasto na Wszystkich Świętych
Jest wiele przepisów na maślane ciasta, ale ciasto duszek chyba najbardziej w pełni zasługuje na taką nazwę. Roztarte z cukrem masło stanowi puszystą bazę doskonałego deseru. Ciasto przypomina nieco strukturą biszkopt, ale jest od niego lżejsze (co, niestety, nie znaczy że mniej kaloryczne).
Ciasto wykańczamy cytrynowym lukrem. Razem ze śmietankową, maślaną bazą i aromatem zmielonych migdałów stanowią koncert doskonale dopełniających się smaków. Takie ciasto mogłby z powodzeniem stać się także spodem do tortów, jednak świetnie zaprezentuje się jako deser na Wszystkich Świętych.
Ciasto drizzle
Przepis ten inspirowany jest klasycznym brytyjskim drizzle cake , czyli właśnie ciastem z dużą ilością masła. Często występuje ono w postaci nasączanej np. sokiem z cytryny . Dorośli miłośnicy migdałowego aromatu mogą takie migdałowe ciasto duszek nasycić dodatkowo np. amaretto.
Składniki
- 250 g masła
- 200 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 180 g drobnego cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g migdałów
- 150 g cukru pudru
Ciasto duszek
Ciepłe masło ubijamy mikserem, aż będzie puszyste . Następnie powoli, partiami, dodajemy cukier biały i waniliowy, nie przestając miksować. Do masła dodajemy skórkę otartą z cytryny, a następnie jajka i rozprowadzamy w masie.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Niewielkimi porcjami dodajemy ją do masy maślano-jajecznej i pilnujemy, by dobrze się rozprowadziło.
Migdały miksujemy na drobno blenderem. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy.
Ciasto duszek przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy do suchego patyczka, przez ok. godzinę w temperaturze 190 stopni. Studzimy przy uchylonym piekarniku.
Z 30 ml soku z cytryny oraz cukru pudru mieszamy lukier. Chłodne ciasto dekorujemy z nim z wierzchu i wyrównujemy.
Wypróbuj też przepisy na zapiekany ryż z jabłkami i szybką zupę grzybową .