W zimne dni zawsze gotuję tę zupę cygańską. Idealnie rozgrzewa i syci na długie godziny
Zupa cygańska jest prosta i smaczna, a jej zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Danie doskonale sprawdza się jako posiłek na chłodny dzień. Będziecie po nim syci przez długi czas. Polecam spróbować — skusi nawet wybrednych.
Zupa idealna na chłody
Zimą w moim domu zupy zajmują szczególne miejsce. Te, które zawierają rozgrzewające i sycące składniki, wysuwają się wtedy na pierwszy plan. Takim rodzajem dania jest właśnie zupa cygańska.
Bogate i pełne smaku danie pięknie pachnie, a garnek z nim idealnie wpasowuje się w zimowe popołudnia. Połączenia sezonowych warzyw i sycących mięs nie można przegapić. W dalszej części artykułu dowiecie się jak je przygotować.
Przepis na zupę cygańską
Bogata w kolory, smaki i aromat zupa cygańska jest dla każdego. Danie z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad i ekspresowo zniknie z talerzy. Warto się skusić.
Składniki:
- 200-300 g surowego boczku
- około 100 g wędzonej kiełbasy
- 300 g szynki wieprzowej
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory
- 3 nieduże marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 niewielka papryka czerwona
- 6 średnich ziemniaków
- 150 g pieczarek
- 1/8 główki białej kapusty
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 2 litry wody
Długa lista składników — wbrew pozorom nie oznacza, że dania nie przygotujecie szybko i sprawnie. Z zamieszczoną poniżej instrukcją na pewno wam się uda, a każdy zje zupę z ochotą.
Jak zrobić zupę cygańską? Przepis jest prosty
Zaczynam od pokrojenia boczku w kostkę i wytopienia go na patelni. D odaję pokrojoną w półtalarki kiełbasę, a po chwili również posiekaną cebulę. Zrumieniam wszystko, a pod koniec dodaję pocięty w plasterki czosnek.
Wlewam wodę i wrzucam szynkę pokrojoną w kawałki wielkości 1/3 powierzchni dłoni. Doprowadzam całość do wrzenia i gotuję . W międzyczasie oczyszczam i kroję warzywa.
Ziemniaki, kapustę, marchewkę i pietruszkę wrzucam jako pierwsze, a po 3-4 minutach dodaję pomidory, paprykę i pieczarki i szpinak. Fasolę odcedzam na sicie — dodam ją, gdy już ziemniaki będą prawie gotowe, bo wystarczy jej około 3 minut, by się ogrzała.
Jak podać zupę cygańską?
Do zupy pasuje kwaśna śmietana oraz świeża natka pietruszki. Warto też sięgnąć po kromkę razowego chleba, która sprawi, że potrawa będzie jeszcze bardziej sycąca.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne zupy. Sprawdźcie jak zrobić pomidorową z czerwoną soczewicą — jest aromatyczna i zastąpi cały obiad. Być może skusi was też prosty krem dyniowy — jest świetny z grzankami.