Smakosze.pl Przepisy W zimne dni zawsze gotuję tę zupę cygańską. Idealnie rozgrzewa i syci na długie godziny
YT/Gotowanie na Spontanie!

W zimne dni zawsze gotuję tę zupę cygańską. Idealnie rozgrzewa i syci na długie godziny

30 listopada 2023

Zupa cygańska jest prosta i smaczna, a jej zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Danie doskonale sprawdza się jako posiłek na chłodny dzień. Będziecie po nim syci przez długi czas. Polecam spróbować — skusi nawet wybrednych.

Zupa idealna na chłody

Zimą w moim domu zupy zajmują szczególne miejsce. Te, które zawierają rozgrzewające i sycące składniki, wysuwają się wtedy na pierwszy plan. Takim rodzajem dania jest właśnie zupa cygańska.

Bogate i pełne smaku danie pięknie pachnie, a garnek z nim idealnie wpasowuje się w zimowe popołudnia. Połączenia sezonowych warzyw i sycących mięs nie można przegapić. W dalszej części artykułu dowiecie się jak je przygotować.

Składniki na zupę cygańską.jpg
YT/Gotowanie na Spontanie!
Kupił chleb ze smalcem na jarmarku świątecznym, cena woła o pomstę do nieba. „Jak to może tyle kosztować?”

Przepis na zupę cygańską

Bogata w kolory, smaki i aromat zupa cygańska jest dla każdego. Danie z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad i ekspresowo zniknie z talerzy. Warto się skusić.

Składniki:

  • 200-300 g surowego boczku
  • około 100 g wędzonej kiełbasy
  • 300 g szynki wieprzowej
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 3 nieduże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 niewielka papryka czerwona
  • 6 średnich ziemniaków
  • 150 g pieczarek
  • 1/8 główki białej kapusty
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • 2 litry wody

Długa lista składników — wbrew pozorom nie oznacza, że dania nie przygotujecie szybko i sprawnie. Z zamieszczoną poniżej instrukcją na pewno wam się uda, a każdy zje zupę z ochotą.

Jak zrobić zupę cygańską? Przepis jest prosty

Zaczynam od pokrojenia boczku w kostkę i wytopienia go na patelni. D odaję pokrojoną w półtalarki kiełbasę, a po chwili również posiekaną cebulę. Zrumieniam wszystko, a pod koniec dodaję pocięty w plasterki czosnek.

Wlewam wodę i wrzucam szynkę pokrojoną w kawałki wielkości 1/3 powierzchni dłoni. Doprowadzam całość do wrzenia i gotuję . W międzyczasie oczyszczam i kroję warzywa.

Ziemniaki, kapustę, marchewkę i pietruszkę wrzucam jako pierwsze, a po 3-4 minutach dodaję pomidory, paprykę i pieczarki i szpinak. Fasolę odcedzam na sicie — dodam ją, gdy już ziemniaki będą prawie gotowe, bo wystarczy jej około 3 minut, by się ogrzała.

Jak podać zupę cygańską?

Do zupy pasuje kwaśna śmietana oraz świeża natka pietruszki. Warto też sięgnąć po kromkę razowego chleba, która sprawi, że potrawa będzie jeszcze bardziej sycąca.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne zupy. Sprawdźcie jak zrobić pomidorową z czerwoną soczewicą — jest aromatyczna i zastąpi cały obiad. Być może skusi was też prosty krem dyniowy — jest świetny z grzankami.

Pyszna zupa cygańska.jpg

Rodzina non stop mnie prosi o ten sernik z wiaderka. Jego sekret tkwi w 1 dodatku, z nim zawsze się udaje
Przepis na te pierogi dostałam od babci. Co roku robię je na święta, znikają ze stołu jako pierwsze
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy