Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te pierogi dostałam od babci. Co roku robię je na święta, znikają ze stołu jako pierwsze

Przepis na te pierogi dostałam od babci. Co roku robię je na święta, znikają ze stołu jako pierwsze

Pierogi babci
YT/Kulinarne przygody

Pierogi na święta można zrobić z wyprzedzeniem. Co roku korzystam z przepisu mojej babci, który pozwala mi uzyskać znakomite rezultaty. Jeden dodatek sprawia, że danie zachwyca. Polecam spróbować.

Pierogi znikną jako pierwsze

Dobrych pierogów mało kto odmówi. Wypełnione kapustą i grzybami ciasto to już świąteczna klasyka. W moim domu pojawiają się znacznie wcześniej — zwykle już w listopadzie. Zamrażam je wtedy, ułatwiając sobie przygotowania do wigilijnej kolacji.

Moja babcia też tak robiła i miała swój sprawdzony przepis na pierogi. Do ciasta dodawała jedne produkt, który sprawiał, że mimo mrożenie był wyśmienite. Z czego korzystała? Wyjawiam w dalszej części artykułu.

Farsz do pierogów (2).jpg
YT/Kulinarne przygody
Kroję kapustę na plastry, układam mięso mielone i przykrywam sosem. Ten obiad jest lepszy od gołąbków

Przepis na pierogi dostałam od babci

Moja babcia lepiła ciasto na pierogi bez trudu, bo było bardzo elastyczne. Wszystko dlatego, że dodawała do masy porcję oleju. Wyrób wprost rozpływał się w ustach i szybko znikał z talerzy. Teraz sama tak robię.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typu 500
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • około 310 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 1 średnia cebula 
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • woda

Z powyższych składników zrobicie około 50 pierogów. Warto je przygotować jeszcze przed świętami i zamrozić. Z zamieszczoną poniżej instrukcją na pewno się uda.

Jak zrobić dobre pierogi na święta? Przepis babci

Przygotowania zaczynam od namoczenia grzybów suszonych. Zalewam je zimną wodą i odstawiam na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia gotuję zawartość naczynia.

Miękkie grzyby odcedzam — wodę można zachować do bulionów. Kapustę kiszoną także duszę do miękkości z odrobiną wody. W międzyczasie sporządzam ciasto na pierogi. W tym celu mąkę pszenną przesiewam przez sito i dodaję do niej sól.

Wlewam olej rzepakowy oraz szklankę wody. Mieszam, po czym wyrabiam masę. W razie potrzeby dodaję jeszcze płyn. Ciasto odstawiam, by odpoczęło, wcześniej je przykrywając. Cebulę siekam i łączę z rozdrobnioną kapustą oraz grzybami. Składniki można też zmielić w maszynce do mięsa.

Doprawiam farsz solą i pieprzem. Wypełniam nim koła wycięte z rozwałkowanego na cienki placek ciasta. W każdym umieszczam niewielką kulkę nadzienia. Starannie sklejam pierogi i gotuję je w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Jak podać świąteczne pierogi?

Do pierogów zawsze warto podać okrasę. Pierogi z kapustą i grzybami świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym. Jeśli nie muszą być postne, można polać je zrumienionym boczkiem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pierogi świąteczne. Sprawdźcie jak wykonać słodką wersję z makiem. Być może skuszą was też wegańskie pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu — są sycące i smakowite.

Lepienie pierogów.jpg
YT/Kulinarne przygody