Wachowicz do każdego słoika wlewa po 1 łyżce. Ogórki małosolne wychodzą pyszne, jak nigdy
Znana dziennikarka kulinarna - Ewa Wachowicz - podzieliła się swoim przepisem na ogórki małosolne. Dodaje jeden składnik, który sprawia, że smakują obłędnie. Poznaj jej sposób, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Wiele osób będzie zaskoczonych.
Ewa Wachowicz pokazała swój sposób na ogórki małosolne
Ewa Wachowicz znana jest ze swoich licznych programów kulinarnych, w których dzieli się swoimi dopracowanymi a przede wszystkim sprawdzonymi przepisami . Od dłuższego czasu Wachowicz receptury umieszcza także na swojej stronie internetowej.
To właśnie tam odkryliśmy jej genialny sposób na ogórki małosolne. Ten popularny dodatek obiadowy nigdy nie smakował lepiej. Dokładny przepis oraz wszystkie składniki poznasz za chwilę.
Nie zapomnij o tym dodatku
Aby ogórki małosolne z przepisu Wachowicz były smaczne, do każdego słoika musisz dodać po jednej łyżce miodu. Składnik choć zaskakujący sprawia, że ogórki nabierają doskonałego smaku. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście umieszczonej poniżej.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- ząbki czosnku (2 na każdy litrowy słoik)
- gałązki kopru
- korzeń chrzanu
- 1 łyżeczka gorczycy
- kilka liści czarnej porzeczki
- woda
- miód
- sól
Przepis Wachowicz na ogórki małosolne
Oczyszczone i umyte ogórki włóż do słoików. Następnie do każdego dodaj obrany i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu, po 2 ząbki czosnku oraz gałązki kopru i liście czarnej porzeczki.
Wsyp także gorczycę i dodaj po łyżce miodu. Do wody wsyp sól. Pamiętaj, że na każdy litr wody należy wsypać po łyżce soli. Wodę zagotuj, a następnie przestudź i zalej nią ogórki.
Słoiki szczelnie zamknij i odstaw w chłodne i zacienione miejsce. Będą gotowe do spożycia po 2-3 dniach. Sprawdź przepis na deser z brzoskwini oraz dowiedz się, jakie grzyby pojawiły się już w polskich lasach .