Smakosze.pl Przepisy Wachowicz dodaje do zupy kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu jest kremowa
LUKASZ GAGULSKI/AGENCJA SE/East News, canva/draganadutina

Wachowicz dodaje do zupy kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu jest kremowa

27 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ewa Wachowicz dodaje do kalafiorowej wyjątkowy składnik. Dzięki temu zupa jest niezwykle smaczna i kremowa. Chodzi o mascarpone, które potrafi podnieść walory nie tylko deserów i sosów, ale jak się okazuje, także i zupy. Przetestujcie tę recepturę, a raczej nie będziecie zawiedzeni.

Zupa kalafiorowa zdecydowanie częściej pojawia się na naszych stołach latem niż zimą. Co prawda można ją ugotować z dodatkiem mrożonego kalafiora, ale ze świeżym smakuje o niebo lepiej. Poza tym w sezonie kalafiory mają dość przystępną cenę. Szkoda wręcz, by nie przerobić ich na coś pysznego.

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz zaskakuje kremową konsystencją. Jest to zasługą dodanego serka mascarpone. Składnik ten zawiera dużo tłuszczu, który dodaje smaku potrawom, a także sprawia, że stają się aksamitne.

Przepis Ewy Wachowicz na zupę kalafiorową

Składniki:

  • 4 ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 łyżka masła

  • 0,5 kalafiora

  • 1,5 l bulionu

  • ok. 100 g serka mascarpone

  • 1-2 cebulki dymki ze szczypiorkiem

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie zupy kalafiorowej

Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wsyp warzywa, przesmaż je, mieszając.

Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj różyczki kalafiora. Zupę gotuj na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Cebulki dymki oczyść, posiekaj, dodaj do zupy, gotuj kilka minut. Dodaj mascarpone, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na zupę kalafiorową. Sprawdź, jak zrobić kalafiorową z curry , a także, jak przygotować zupę kalafiorową z ryżem .

mascarpone
canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy