Smakosze.pl Przepisy Wachowicz sypie całe 2 opakowania do sernika. Smakuje lepiej niż z cukierni
Fot. Facebook/Ewa Wachowicz, Canva

Wachowicz sypie całe 2 opakowania do sernika. Smakuje lepiej niż z cukierni

18 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Sernik to ciasto znane prawdopodobnie każdemu Polakowi. Od dawna trwa jednak zawzięta dyskusja, który jest lepszy. Ten z rodzynkami czy bez? Z pewnością znajdą się fani jednego i drugiego. Sernik to obok szarlotki i makowca jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Ewa Wachowicz zaproponowała przepis, który sprawi, że ciasto wyjdzie lepsze niż z cukierni. Koniecznie musicie to sprawdzić.

Jak zrobić pyszny sernik?

Czy to Święta Bożego Narodzenia, Wielkanocne czy też impreza urodzinowa, zasada jest jedna. Sernik musi być . Jest to ciasto łatwe w przygotowaniu, a do tego przepyszne. Ewa Wachowicz , czyli popularna polska ekspertka kulinarna ma swój pomysł na sernik, aby był jeszcze lepszy niż z cukierni. Dodaje składnik, który podbija słodkość ciasta , a do tego prawdopodobnie większość z nas ma go u siebie w domu.

Ewa Wachowicz z kwiatami
Fot. KAPiF
Pakuję cebulę do słoika i wlewam tę zalewę. Ten smak to jakaś magia

Nieoczywisty składnik sernika

Sekretem przepysznego sernika według Ewy Wachowicz jest budyń . Aby ciasto wyszło lepsze niż z cukierni, potrzebujemy następujących składników .

Składniki:

  • 1 kg sera białego
  • 8 - jajek
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 2 - budynie śmietankowe
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g herbatników
  • cukier puder do dekoracji, ewentualnie rozpuszczona czekolada

Jak przygotować pyszny sernik według Ewy Wachowicz

W pierwszej kolejności na spodzie foremki kładziemy papier do pieczenia, a boki natłuszczamy. Na dnie układamy herbatniki .

Ser miksujemy z żółtkami, miąższem z laski wanilii, proszkiem do pieczenia, naszym składnikiem specjalnym, czyli budyniem , olejem i mlekiem.

Białka ubijamy z odrobiną soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier, aż masa stanie się sztywna. Następnie łączymy ją delikatnie z masą serową, co możemy wykonać robotem, ustawionym na najniższe obroty. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód wyłożony herbatnikami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 80 minut .

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem .

Podajemy z ulubionymi dodatkami w postaci np. owoców .

Sernik podany na małym talerzu
Fot. Canva

Sprawdź przepis na sałatkę idealną na Dzień Babci . Zobacz, jak najlepiej przechowywać czosnek .

Zrób to, a pozbędziesz się brzydkiego zapachu. Deska będzie jak nowa
Zapłacisz tak w sklepie, możesz mieć kłopot. To zależy od 1 osoby
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy