Wegańskie curry z ciecierzycy
pixabay.com

Wegańskie curry z ciecierzycy

Curry jest potrawą pochodzącą z Indii, jednak zna ją praktycznie cały świat. Istnieje wiele odmian curry, gdyż tego dania można dodawać mnóstwo różnych składników, jednak opiera się ono na kilku podstawowych przyprawach. Swój wyjątkowy aromat potrawa zawdzięcza kurkumie, imbirowi, kolendrze, kminowi rzymskiemu, papryce ostrej i słodkiej. Najlepiej ucierać je razem na świeżo w moździerzu, ponieważ wtedy wydobędzie się z nich maksimum smaku. Dobór składników zależy od samej potrawy, regionu oraz osobistych upodobań, tak więc dopuszcza się jeszcze inne możliwe przyprawy: cynamon, czosnek granulowany, gałkę muszkatołową, a nawet goździki.

Curry jest potrawą pochodzącą z Indii, jednak zna ją praktycznie cały świat. Istnieje wiele odmian curry, do tego dania można dodawać mnóstwo różnych składników, jednak opiera się ono na kilku podstawowych przyprawach. Swój wyjątkowy aromat potrawa zawdzięcza kurkumie, imbirowi, kolendrze, kminowi rzymskiemu, papryce ostrej i słodkiej. Najlepiej ucierać je razem na świeżo w moździerzu, ponieważ wtedy wydobędzie się z nich maksimum smaku. Dobór składników zależy od samej potrawy, regionu oraz osobistych upodobań, tak więc dopuszcza się jeszcze inne możliwe przyprawy: cynamon, czosnek granulowany, gałkę muszkatołową, a nawet goździki.

Przyprawy w curry są bardzo ważne, ale nie tylko one decydują o ostatecznym wyglądzie i smaku dania. W curry nie może zabraknąć świeżego imbiru, cebuli (najlepiej szalotki) i czosnku. Przesmażone na patelni pachną niesamowicie! Bardzo ważna jest też konsystencja, o której decyduje kremowe mleczko kokosowe.

Co prawda do przyrządzenia curry najczęściej używa się mięsa lub owoców morza, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować wersję wegetariańską, a nawet wegańską! Taki właśnie jest poniższy przepis – curry z ciecierzycy. Jest bardzo sycące, pełne smaku i zachwyca bogactwem aromatów. Poza tym jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Aby przyspieszyć sobie pracę, zamiast ciecierzycy suchej, można użyć takiej z zalewy.

To wspaniałe danie obiadowe na każdą porę roku. Kusi kolorami, a składniki do jej przygotowania są bardzo łatwo dostępne. Ta potrawa nie może się nie udać!

Składniki na curry z ciecierzycy:

  • 1 szklanka (250 ml) ciecierzycy suchej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 125 ml passaty pomidorowej
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • przyprawy i zioła: 1 łyżka mielonego kuminu, kolendry, papryki słodkiej, papryki ostrej, kurkumy, cynamonu oraz 2 nasiona kardamonu, kilka gałązek świeżej kolendry.

Sposób przygotowania curry z ciecierzycy:

Suchą ciecierzycę należy zacząć namaczać dzień wcześniej. Najpierw wypłucz ciecierzycę, następnie umieść ją w garnku i zalej sporą ilością zimnej wody (ok. 3 szklanki). Odstaw na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Przygotowanie potrawy rozpocznij od zagotowania ciecierzycy. Z garnka nie wylewaj wody, dosyp tylko szczyptę soli i wstaw na niewielki ogień. Przykryj i gotuj ciecierzycę do miękkości przez około 1,5 godziny, a następnie odcedź ją, ale zalewę zachowaj.

Cebulę obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę oleju, posyp cebulkę szczyptą soli i wrzuć ją do środka. Cebulę podsmaż na złoty kolor, a następnie dodaj starty na małych oczkach imbir. Zostaw na chwilę, a później dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż całość przez około minutę, a następnie dodaj przyprawy: mielony kumin, kurkumę, cynamon, kolendrę, słodką i ostrą paprykę oraz wyłuskane ziarna kardamonu. Potrzymaj wszystko chwilę na ogniu (na około 1 minutę) i cały czas mieszaj zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło. Możesz dolać odrobinę wody, jeśli przyprawy będą przywierać do dna.

Następnie sparz pomidory, obierz ze skóry i pokrój w niewielką kostkę. Dorzuć do garnka i przemieszaj. Dolej passatę pomidorową, dodaj soli i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu.

Do naczynia wlej ciecierzycę razem z zalewą, dodaj pół szklanki wrzątku i zagotuj całość. Ustaw ogień na średnią wielkość i gotuj bez przykrycia przez około 20-30 minut. Zamieszaj w garnku od czasu do czasu.

Wyjmij do miseczki mleko kokosowe i dodaj 3 łyżki ciepłej wody oraz wlej trochę wywaru z garnka. Wymieszaj płyny do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i powoli wlewaj do gotującego się wywaru. Energicznie mieszaj, a następnie gotuj przez około 15 minut, aż sos stanie się gęsty. Od czasu do czasu zamieszaj. Posmakuj i dopraw według własnych preferencji.

Danie jest gotowe!

Możesz podawać je z ryżem długoziarnistym (ugotowanym z odrobiną kurkumy) oraz świeżymi liśćmi kolendry.

Potrawę można przechowywać przez maksymalnie 3 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Następny artykuł