Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź cebulę i wbij w nią goździki. Nie uwierzysz co z tego wyjdzie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.03.2025 18:37

Weź cebulę i wbij w nią goździki. Nie uwierzysz co z tego wyjdzie

cebula z goździkami
Fot. YouTube/Valiosos.consejos01

O łączeniu goździków z pomarańczą słyszał każdy, ale o łączeniu przyprawy z cebulą zapewne nikt. Tymczasem okazuje się, że to zestawienie ma co najmniej dwa zastosowania. Poznaj szczegóły, a dowiesz się, co dają oba składniki.

Goździki w cebuli, czyli po co nam kulinarne sztuczki

Kulinarne sztuczki to temat, który dzieli. Jedni chętnie z nich korzystają, a inni twierdzą, że do bujdy i w kuchni trzymają się utartych schematów. Patrząc obiektywnie i jednej, i drugiej grupie trzeba przyznać rację. Niektóre triki są zupełnie niepomocne, a niekiedy i trudne do wykonania. Czasami zdarza się natrafić na perełki i nam się to akurat udało.

Na platformie YouTube znaleźliśmy krótki film, w którym kobieta wbija goździki w obraną cebulę. Trzeba przyznać, że na wykonywane przez kobietę czynności można patrzeć z lekkim niepokojem i niedowierzaniem, ale jej działanie jest uzasadnione. Goździki i cebulę  można wykorzystać na wiele sposobów, a dwa z nich poznasz poniżej. 

wbijanie goździków.jpg
Fot. YouTube/Valiosos.consejos01
Weź z kuchni, wymieszaj i posyp po łazience. Uratujesz się od inwazji rybików w try miga

Po co wbijać goździki w cebulę?

W krótkim materiale prezenterka niespotykanego wcześniej tricku objaśnia dwa zastosowania cebuli ze wbitymi w nią goździkami. Według jej rady warzywo z przyprawą może być dodatkiem do zupy. Dzięki temu danie zyska doskonały aromat, smak, a nawet i barwę. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Warto jednak pamiętać, że do nie każdej zupy takie składniki się sprawdzą. W naszych warunkach cebula z goździkami mogłaby trafić na przykład do rosołu, zyskując na tym stokrotnie. Taka cebula może również trafić do kapuśniaku i zupy cebulowej, poprawiając przy tym ich smak. Przytoczone przykłady pokazują, że sposób jest wart przetestowania i poeksperymentowania.  

zupa z cebulą.jpg
Fot. YouTube/Valiosos.consejos01

Goździki dla roślin

Cebulę z goździkami można wykorzystać nie tylko do gotowania. Kolejnym zastosowaniem składników jest to, że mogą chronić mieszkanie oraz znajdujące się w nim rośliny przed insektami i pasożytami. Kobieta omawiająca sposób wskazała, że cebulę z przyprawą, należy ustawić na parapecie okiennym. Wydzielający się z niej silny aromat, skutecznie odstraszy niepożądanych gości.

W tym miejscu warto zaznaczyć, że trzeba pamiętać o regularnym wymienianiu warzywa. Z biegiem czasu składniki tracą właściwości, a w konsekwencji przestają być skuteczne. Wypróbuj sposób, a przekonasz się, że naprawdę działa.

Sprawdź także, jak pozbyć się z domu rybików oraz dowiedz się, jakiego grzyba unikać.

cebula wśród kwiatów.jpg
Fot. YouTube/Valiosos.consejos01
Pysznie i zdrowo jak w domu. Żabka stawia na jakość dań gotowych
Materiały prasowe
Popularność gotowych dań rośnie wraz ze zmieniającymi się trendami konsumenckimi. Naprzeciw tym potrzebom wychodzi Żabka, oferując unikalne i innowacyjne produkty pod swoimi markami własnymi takimi jak Szamamm. Potwierdzają to wyniki sprzedaży – co miesiąc klienci sieci kupują około 4 milionów dań obiadowych. Jednocześnie Żabka aktywnie wspiera rozwój zdrowego żywienia, czego przykładem jest program „Porcja DobreGO!”.Klienci chętnie sięgają po dania obiadowe marki Szamamm, które są zbilansowane i sycące. Każde danie jest starannie dopracowywane przez specjalistów, którzy degustują i udoskonalają poszczególne elementy, aby trafiały prosto w kulinarne serca konsumentów. Wśród dostępnych produktów znajdują się dania o wysokiej zawartości białka oraz obniżonej zawartości cukru. Na wielu z nich widnieje oznaczenie „Porcja DobreGO!”, co stanowi gwarancję dobrze zbilansowanego posiłku. Dbając o najwyższą jakość, do dań nie są dodawane substancje konserwujące. Większość posiłków można łatwo podgrzać w mikrofalówce i zjeść bezpośrednio z opakowania.– Jakość produktów marek własnych to dla nas absolutny priorytet. Robimy wszystko, by nasze dania gotowe były smaczne i zdrowe. Każde z nich jest starannie zbilansowane i zgodne z najnowszymi trendami żywieniowymi. Chcemy, aby klienci czuli, że nasze posiłki są jak te przygotowane w domu, czyli równie wartościowe, ale bez wysiłku związanego z gotowaniem. Dzięki temu mogą zaoszczędzić czas i wykorzystać go tak, jak lubią najbardziej – mówi Jakub Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka. 
Czytaj dalej
Ten grzyb to samo zło, a wygląda na jadalny. Nie zbieraj podczas wypadu do lasu, to niebezpieczne
grzyb
Nadchodząca wiosna przyniesie rozwój nie tylko roślin, ale i o dziwo, grzybów. Niestety, podczas spacerów w lesie będzie można natknąć się na okaz, który wygląda na gatunek jadalny, a w rzeczywistości wcale taki nie jest. Ten grzyb jest trujący, dlatego koniecznie dowiedz się, jak go odróżnić, a nie narazisz się na niebezpieczeństwo. 
Czytaj dalej