Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ten grzyb to samo zło, a wygląda na jadalny. Nie zbieraj podczas wypadu do lasu, to niebezpieczne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.03.2025 15:41

Ten grzyb to samo zło, a wygląda na jadalny. Nie zbieraj podczas wypadu do lasu, to niebezpieczne

grzyb
Fot. Shutterstock

Nadchodząca wiosna przyniesie rozwój nie tylko roślin, ale i o dziwo, grzybów. Niestety, podczas spacerów w lesie będzie można natknąć się na okaz, który wygląda na gatunek jadalny, a w rzeczywistości wcale taki nie jest. Ten grzyb jest trujący, dlatego koniecznie dowiedz się, jak go odróżnić, a nie narazisz się na niebezpieczeństwo. 

Zbieranie grzybów wiosną

Dla prawdziwych grzybiarzy sezon na zbieranie grzybów nie trwa tylko jesienią, ale również przez inne pory roku. Pierwsze zbiory można rozpocząć już wiosną. To właśnie wtedy pojawiają się smardze. Są to grzyby bardzo nietypowe, bo o nieregularnym kształcie, a w dodatku o zachwycającym orzechowo-korzennym smaku. Ich znalezienie może okazać się bardzo opłacalne, bo kilogram przysmaku sprzedawany jest za około 400-500 zł.

Warto jednak pamiętać, że smardze można zbierać tylko i wyłącznie w określonych miejscach. Zbiory na terenach pod ochroną są surowo karane mandatem. W dodatku te niezwykle cenne grzyby mają trujące klony, dlatego tak ważne jest, aby nauczyć się je rozróżniać. 

smardz.jpg
Fot. Canva
Takie jajka podam na Wielkanoc. Będą hitem na świątecznym stole

Piestrzenica – grzyb niezbezpieczeństwo

Sobowtórem smardza jest piestrzenica kasztanowata. Choć grzyb bardzo przypomina jadalny okaz, a w przeszłości sam był za taki uważany, obecnie jest wpisany na listę grzybów trujących. Jest to spowodowane tym, że zawiera gyromitynę, czyli substancję toksyczną. Spożycie takiego grzyba może skutkować uszkodzeniem: nerek, szpiku kostnego, wątroby. Co więcej, niebezpieczny składnik może także zaburzać pracę układu pokarmowego, a niekiedy przyczyniać się do rozwoju nowotworów, a także prowadzić do utraty wzroku i śmierci.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Niebezpieczny grzyb najczęściej występuje w lasach sosnowych, które znajdują się na terenach nizinnych i podgórskich. Piestrzenica upodobała sobie w szczególności gleby piaszczyste oraz tak zwane zręby, czyli miejsca bez drzewostanu, który został uprzednio wycięty metodą rąbania. 

piestrzenica.jpg
Fot. Canva/ezp

Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych?

Odróżnienie piestrzenicy od smardza jest trudne, ale nie niemożliwe. Wystarczy zawrócić uwagę na kilka szczegółów. Owocniki grzybów jadalnych są przepełnione otworami, które przypominają plastry miodu. Natomiast owocniki piestrzenicy są pofałdowane, a dodatku ich kolor wpada w odcienie czerwieni. Smardz jest wyraźnie brązowy, ale zdarza się również, że może mieć kolor beżowy.

Jeżeli nie masz pewności, że zebrany grzyb jest zdatny do zjedzenia, nie zbieraj go. Warto również pamiętać, że zebrane grzyby można zabrać do stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie ekspert powinien rozwiać wszystkie wątpliwości. Konsekwencje spożycia zatrutego grzyba są bardzo poważne, dlatego należy przykładać dużą uwagę do tego, jakie grzyby się zbiera.

Sprawdź także najlepszy grzybowy sos oraz za jakimi drzewami warto się rozglądać będąc na grzybach.

trujace.jpg
Fot. Canva