Dodaj 1 łyżkę do placków z cukinii. Wyjdą obłędnie chrupiące

Placki z cukinii to wspaniała alternatywa dla ziemniaczanych. Robi się je bardzo pobnie, jednak różnią się smakiem. Wiele osób często się zastanawia nad tym, co zrobić, aby placki wyszły niesamowicie chrupiące. Na szczęście jest na to prosty sposób. Wystarczy jeden dodatek.
Placki z cukinii doskonałą przekąską
Placki z cukinii to fantastyczna przekąska, która idealnie nada się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest to doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych, które również polecamy. Jedne jak i drugie wyróżniają się smakiem. Ponadto istnieje jeszcze jedna wersja, można połączyć ziemniaki i cukinię, wtedy będzie kompromis i połączenie różnych smaków. Ewentualnie ciekawą zagrywką jest również dodanie kapusty kiszonej. Można eksperymentować na wiele sposobów i znaleźć najlepszy smak.
Tym razem skupimy się na plackach z cukinii. Najważniejsze jest to, aby były smaczne, pięknie się prezentowały i były chrupiące. Co zrobić, aby wyszły satysfakcjonujące? Wystarczy jeden dodatek, który wszystko zmieni.

Placki z cukinii w panierce panko
Placki z cukinii w panierce panko to niesamowicie chrupiąca przekąska, która zdobędzie sympatię każdego. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 5 łyżek pokrojonego szczypiorku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- czosnek
- kurkuma
- 4 łyżki panierki panko
- olej do smażenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak zrobić chrupiące placki z cukinii?
Przygotowanie takich placków jest bardzo szybkie i proste, a efekt smakowy jest nie do podrobienia. W pierwszej kolejności myjemy cukinię, osuszamy i odcinamy jej końcówki. Możemy ją obrać ze skórki lub nie. Następnie ścieramy ją na tarce o dużych oczkach, przekładamy do dużej miski i dobrze odciskamy z soku.
W kolejnym kroku wbijamy dwa jajka, szczypiorek, mąkę i jogurt grecki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i kurkumą. Na koniec dodajemy nasz tajemniczy składnik, czyli panierkę panko.
Panko można kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie. Przepis na nią jest prosty. Wystarczy, że pokroimy wcześniej chleb i go trochę ususzymy. Następnie mielimy go, jednak niezbyt grubo, aby nie uzyskać zwykłej bułki tartej. Dokładnie suszymy w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Panierka gotowa.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby ładnie się ze sobą połączyły. Następnie smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane placki z cukinii z dodatkiem panierki panko z pewnością będą pyszne i chrupiące. Możemy je podać z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź przepis na pyszną sałatkę chrzanową. Zobacz, ile kosztuje talerzyk na komunię w 2025 roku.






































