Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podziel kalafior na różyczki i wrzuć na chwilę do wrzątku. Pyszną kolację zrobisz w kilka minut
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.03.2025 19:34

Podziel kalafior na różyczki i wrzuć na chwilę do wrzątku. Pyszną kolację zrobisz w kilka minut

kalafior
Fot. Shutterstock/Maren Winter

Dzisiejsza kolacja przejdzie do historii. Przygotowana z tego przepisu sałatka z kalafiora z całą pewnością zasmakuje domownikom. Dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę. Zrób i przekonaj się, że było warto. 

Lekka sałatka idealna na kolację

Dań, które można przygotować na kolację, jest cała masa. Jedni stawiają na słodkie przysmaki, takie jak naleśniki, a inni stawiają na klasykę, czyli na kanapki. Najlepszym pomysłem na ostatni w ciągu dnia posiłek jest sałatka z kalafiora. Dla niektórych główny składnik może być sporym zaskoczeniem, bo warzywo zazwyczaj jest dodatkiem obiadu, ale tym razem jego pojawienie się, jest całkowicie uzasadnione.

Sałatka po połączeniu z innymi składnikami jest daniem keto. Między innymi dlatego warto podać ją na kolację. Wypróbuj sposób, a ten przysmak będziesz przygotowywać nieraz. 

ka la.jpg
Fot. Canva
Nikt nie wierzył, że sam upiekłem to ciasto. „Zimowa wiśnia” to strzał w 10

Keto sałatka z kilku składników

Sałatka z kalafiora jest świetnym daniem na kolację szczególnie dla osób, które stosują dietę keto. Dzięki składnikom przysmak jest bogaty w tłuszcz oraz w białko. Co ciekawe, ma także niski indeks glikemiczny, bo składa się głównie z kalafiora, brokuła i kilku innych warzyw. Oprócz tych produktów niezbędne będą także składniki na sos oraz przyprawy. Dla ułatwienia wszystko, co potrzebne umieściliśmy na liście poniżej. 

Dalsza część artykułu pod filmem.

Składniki:

  • ½ kalafiora
  • ½ brokuła
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 60 startego żółtego sera
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
warzywa.jpg
Fot. Canva/Kurgenc

Przepis na sałatkę z kalafiora

Kalafiora oraz brokuła podziel na różdżki. W garnku zagotuj wodę z solą. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć, włóż warzywa i gotuj je przez 5 minuty. Powinny być miękkie, a przy tym sprężyste. Gotowe warzywa odcedź. W drugim garnku ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz je i pokrój w małą kostkę.

Umytą paprykę pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Do miski przełóż śmietanę, musztardę oraz majonez. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj na jednolity sos. 

Do dużej miski przełóż ugotowane warzywa, a także paprykę, cebulę, ser i sos. Wymieszaj składniki. Sałatka jest gotowa i śmiało możesz podawać ją na kolację.

Na kolację polecamy również szybkie danie z ciasta francuskiego oraz flaczki z boczniaków. Przepis Jaśka Kuronia jest strzałem w 10!

sałatka.jpg
Fot. Canva