Podziel kalafior na różyczki i wrzuć na chwilę do wrzątku. Pyszną kolację zrobisz w kilka minut

Dzisiejsza kolacja przejdzie do historii. Przygotowana z tego przepisu sałatka z kalafiora z całą pewnością zasmakuje domownikom. Dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę. Zrób i przekonaj się, że było warto.
Lekka sałatka idealna na kolację
Dań, które można przygotować na kolację, jest cała masa. Jedni stawiają na słodkie przysmaki, takie jak naleśniki, a inni stawiają na klasykę, czyli na kanapki. Najlepszym pomysłem na ostatni w ciągu dnia posiłek jest sałatka z kalafiora. Dla niektórych główny składnik może być sporym zaskoczeniem, bo warzywo zazwyczaj jest dodatkiem obiadu, ale tym razem jego pojawienie się, jest całkowicie uzasadnione.
Sałatka po połączeniu z innymi składnikami jest daniem keto. Między innymi dlatego warto podać ją na kolację. Wypróbuj sposób, a ten przysmak będziesz przygotowywać nieraz.

Keto sałatka z kilku składników
Sałatka z kalafiora jest świetnym daniem na kolację szczególnie dla osób, które stosują dietę keto. Dzięki składnikom przysmak jest bogaty w tłuszcz oraz w białko. Co ciekawe, ma także niski indeks glikemiczny, bo składa się głównie z kalafiora, brokuła i kilku innych warzyw. Oprócz tych produktów niezbędne będą także składniki na sos oraz przyprawy. Dla ułatwienia wszystko, co potrzebne umieściliśmy na liście poniżej.
Dalsza część artykułu pod filmem.
Składniki:
- ½ kalafiora
- ½ brokuła
- 4 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona papryka
- 60 startego żółtego sera
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- pieprz
- sól

Przepis na sałatkę z kalafiora
Kalafiora oraz brokuła podziel na różdżki. W garnku zagotuj wodę z solą. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć, włóż warzywa i gotuj je przez 5 minuty. Powinny być miękkie, a przy tym sprężyste. Gotowe warzywa odcedź. W drugim garnku ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz je i pokrój w małą kostkę.
Umytą paprykę pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Do miski przełóż śmietanę, musztardę oraz majonez. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj na jednolity sos.
Do dużej miski przełóż ugotowane warzywa, a także paprykę, cebulę, ser i sos. Wymieszaj składniki. Sałatka jest gotowa i śmiało możesz podawać ją na kolację.
Na kolację polecamy również szybkie danie z ciasta francuskiego oraz flaczki z boczniaków. Przepis Jaśka Kuronia jest strzałem w 10!






































