Ułóż ciasto na blasze i zrób wgłębienia szklanką. Bułki i chleb z piekarni mogą się przy tym schować
Marzy ci się smaczny i puszysty chleb? Upiecz go we własnej kuchni. Tak dobrego pieczywa na pewno jeszcze nie jadłeś. Dlatego skorzystaj z tego sprawdzonego przepisu na smaczny chleb z nadzieniem.
Najlepsze ciasto na chleb
W piekarniach i sklepach spożywczych nie brakuje pieczywa. Chleba i bułek jest pod dostatkiem. Jednak wiadomo, że najlepsze pieczywo zrobisz samodzielnie w domu. Zerknij na ten przepis, bo dzięki niemu zrobisz w prosty sposób niecodzienne ciasto.
Weź też szklankę, by zrobić wgłębienia na cieście. Wkrótce to domowe pieczywo trafi na twój stół. Pyszne, puszyste i z nadzieniem będzie doskonałe na śniadanie i kolację. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube ZelihanınTatlı tuzlutarifleri. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Ostatnio dodałam to do placów ziemniaczanych. Wyszły 100 razy lepiej, każdy powinien spróbowaćJak upiec chleb z nadzieniem?
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 szklanek mąki
Składniki na nadzienie:
- 100 g sera białego
- 100 g sera żółtego
- 1 żółtko do posmarowania ciasta
Przygotowanie chleba zacznij od zrobienia ciasta. Do miski wsyp drożdże, cukier, wlej ciepłą wodę i mleko. Składniki wymieszaj i dolej olej. Wsyp też mąkę i sól. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto.
Przełóż je do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu wyjmij je z miski, podziel na 2 części i wyrabiaj. Każdą część ciasta rozwałkuj. Przełóż jedną z nich na papier i włóż na blachę. W misce wymieszaj rozdrobniony biały ser i starty żółty ser.
Chleb z własnego piekarnika
Serowe nadzienie nałóż na ciasto na blasze. Przykryj je drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Zawiń brzegi, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu zrób wgłębienia górną krawędzią szklanki dookoła ciasta.
Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb pokrój i podawaj. Wychodzi puszysty, a smakowite nadzienie sprawia, że zjesz go do ostatniego okruszka. Pisaliśmy o tym, czego nie robić podczas odcedzania makaronu. Podawaliśmy przepis na najlepszą sałatkę do dań z grilla.