Weź czerstwy chleb i dodaj 3 składniki. Przy tej zupie wodzionka może się schować
Zupa z chleba to przepis genialny w swojej prostocie. Jest aksamitna, kremowa, dzięki użyciu bulionu mięsna w smaku. Ale na pierwszym planie jest tu chleb – najważniejszy na świecie produkt spożywczy i symbol obfitości i dobra.
Zupa z chleba
Rozmaite przepisy na potrawy z chleba traktujemy często jako sposoby na zużycie pieczywa, które nie nadaje się już do kanapek. I tak też jest dobrze, chociaż nie ma właściwie powodu, by nie używać chleba po prostu jako półproduktu do potrawy. W wypadku tego przepisu sprawdzi się zarówno czerstwy – byle nie zupełnie suchy – chleb, jak i ten świeży.
W różnych częściach Polski jada się różne rodzaje zupy chlebowej. Ten przepis daje w efekcie aksamitną i pełną w smaku zupę krem . Używamy w niej rosołu i masła, nie jest to więc ściśle biorąc prawdziwa wiejska kuchnia uboga. Jest to jednak w dalszym ciągu dobre, tradycyjne jedzenie.
Zupa chlebowa
Aby przygotować taką zupę, potrzebujemy chlebowego miękiszu. Wydrążony bochenek można potraktować jako miskę do zupy, jak robią to autorzy kanału Video-kuchnia.pl, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu . Można też pokroić skórki i wykorzystać je np. jako krutony do sałatki .
Składniki
- ½ kg chleba bez skóry
- 1,5 l rosołu lub bulionu
- 60 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- Sól, pieprz
Podsmaż chleb i zalej rosołem
Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę masła. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy rozdrobniony miękisz chleba . Od czasu do czasu mieszając, smażymy go przez kilka minut
Kiedy chleb zacznie się robić złocisty, dodajemy na patelnię posiekany czosnek . Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, a następnie zalewamy rosołem lub bulionem.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy masło, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a potem blendujemy na gładką masę. Do podania można zupę udekorować pietruszką.
Wypróbuj też przepisy na prażuchy i szybkie ciasto biszkoptowe .