Smakosze.pl Przepisy Weź czerstwy chleb i dodaj 3 składniki. Przy tej zupie wodzionka może się schować
fot. youtube.com/videokuchnia

Weź czerstwy chleb i dodaj 3 składniki. Przy tej zupie wodzionka może się schować

2 listopada 2024

Zupa z chleba to przepis genialny w swojej prostocie. Jest aksamitna, kremowa, dzięki użyciu bulionu mięsna w smaku. Ale na pierwszym planie jest tu chleb – najważniejszy na świecie produkt spożywczy i symbol obfitości i dobra.

Zupa z chleba

Rozmaite przepisy na potrawy z chleba traktujemy często jako sposoby na zużycie pieczywa, które nie nadaje się już do kanapek. I tak też jest dobrze, chociaż nie ma właściwie powodu, by nie używać chleba po prostu jako półproduktu do potrawy. W wypadku tego przepisu sprawdzi się zarówno czerstwy – byle nie zupełnie suchy – chleb, jak i ten świeży.

W różnych częściach Polski jada się różne rodzaje zupy chlebowej. Ten przepis daje w efekcie aksamitną i pełną w smaku zupę krem . Używamy w niej rosołu i masła, nie jest to więc ściśle biorąc prawdziwa wiejska kuchnia uboga. Jest to jednak w dalszym ciągu dobre, tradycyjne jedzenie.

prażenie chleba
fot. youtube.com/videokuchnia
Piję co rano zamiast kawy i herbaty. Odporność rośnie, a waga leci w dół

Zupa chlebowa

Aby przygotować taką zupę, potrzebujemy chlebowego miękiszu. Wydrążony bochenek można potraktować jako miskę do zupy, jak robią to autorzy kanału Video-kuchnia.pl, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu . Można też pokroić skórki i wykorzystać je np. jako krutony do sałatki .

Składniki

  • ½ kg chleba bez skóry
  • 1,5 l rosołu lub bulionu
  • 60 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • Sól, pieprz

Podsmaż chleb i zalej rosołem

Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę masła. Kiedy przestanie się pienić, wrzucamy rozdrobniony miękisz chleba . Od czasu do czasu mieszając, smażymy go przez kilka minut

Kiedy chleb zacznie się robić złocisty, dodajemy na patelnię posiekany czosnek . Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, a następnie zalewamy rosołem lub bulionem.

Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy masło, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a potem blendujemy na gładką masę. Do podania można zupę udekorować pietruszką.

Wypróbuj też przepisy na prażuchy i szybkie ciasto biszkoptowe .

masło w zupie
fot. youtube.com/videokuchnia
2 listopada te sklepy są otwarte. Wiemy co z Dino, Biedronką, Żabką i Lidlem
Biorę puszkę groszku, wsypuję do miski i robię najlepszą sałatkę świata. Zasługuje na medal, podaję ją rodzinie co tydzień
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy