Smakosze.pl Przepisy Weź do ręki i zawiń w nie farsz. Krokiety zrobisz 2 razy szybciej
Fot. Shutterstock/Grzegorz Sulkowski

Weź do ręki i zawiń w nie farsz. Krokiety zrobisz 2 razy szybciej

21 listopada 2024

Dla jednych to oszustwo, dla innych ważne ułatwienie w kuchni. O co chodzi? O zastąpienie naleśników w krokietach dość nieoczekiwanym gotowcem.

Przepis na krokiety

Smażenie naleśników na krokiety nie wydaje się zajęciem przekraczającym ludzkie możliwości. Jednak kiedy w kuchni napadnie nas nawał obowiązków , nawet tak proste czynności, machinalnie powtarzane przez kilkadziesiąt minut, mogą nieco przytłoczyć. Dlatego zarówno na zwykły obiad , jak i od święta, można przygotowanie krokietów przyspieszyć.

Nasz przepis nie dotyczy jednak farszu. Obojętne, czy mięsny, czy wigilijny z kapustą i grzybami , musi być przygotowany zgodnie ze sztuką. W końcu to on odpowiada za właściwy smak krokietów.

faszerowane naleśniki

Bosacka złapała za masło i wyjawiła całą prawdę. Nie mieści się w głowie, Polacy je kochają

Krokiety w waflach

Można jednak uniknąć czasochłonnego smażenia naleśników, używając w ich miejsce wafli tortowych , czyli takich, z których przygotowujemy torcik waflowy. Wystarczy nawilżyć je, by stały się sprężyste. Tym jednak zajmie się gorący farsz. A efekt będzie do złudzenia podobny do tradycyjnych krokietów .

Aby operacja faszerowania wafli powiodła się, należy zaopatrzyć się w wybrany farsz, jedno-dwa opakowania wafli oraz folię spożywczą. Farsz powinien być gorący . Z folii odkrawamy kwadrat o wielkości odpowiadającej dwóm waflom. Powinien wystarczyć jeden arkusz.

Ułóż farsz na waflach

Farsz, prócz wysokiej temperatury, powinien być też w miarę wilgotny. To jego wilgoć sprawi, że wafle staną się sprężyste. Gorącą masą smarujemy spód ułożony na folii spożywczej i nakrywamy drugą połową na 2-3 minuty.

Po tym czasie wafel powinien być już na tyle miękki, że – posługując się folią kuchenną – składamy go w wybrany kształt. Należy robić to delikatnie, pilnując, by wafel nie popękał . Krokiety przez folię lekko dociskamy i smażymy według normalnego przepisu.

Wypróbuj też przepisy na doskonałą zupę pieczarkową i karpia panierowanego bez ości .

krokiety na patelni

Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem
Książulo odwiedził PGE Narodowy. Żeby zjeść, musiał siadać na kaloryferze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy