Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja kalafiorowa bije inne zupy na głowę. Robię ją przynajmniej raz w tygodniu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.08.2023 08:35

Moja kalafiorowa bije inne zupy na głowę. Robię ją przynajmniej raz w tygodniu

przepis na zupę kalafiorową
Materiał YouTube z kanału Becia gotuje

Znam doskonały przepis na zupę kalafiorową. Potrawa wychodzi tak pyszna, że rodzina domaga się jej kilka razy w miesiącu. Mimo braku mięsa jest sycąca i pełna smaku. To świetna propozycja zwłaszcza na ciepłe letnie dni.

Tego przepisu na zupę kalafiorową używam od lat

Mój przepis na zupę kalafiorową jest bardzo prosty do wykonania. Potrzebujesz do niego zaledwie kilku prostych składników. Potrawa jest bardzo smaczna, szybka do wykonania, a przy okazji niedroga. Nie można sobie wymarzyć lepszego połączenia.

Bazą tego przepisu na zupę kalafiorową jest aromatyczny bulion warzywny. Ten możesz przygotować na bieżąco lub wykorzystać taki, który masz z poprzedniego dnia. Następnie wystarczy dodać do niego pozostałe produkty, ze smakowitym kalafiorem na czele. Koniecznie wypróbuj tę recepturę.

Masz klejący okap w kuchni? Sięgnij po popularny napój, a łatwo pozbędziesz się problemu

Tego potrzebujesz do przepisu na zupę kalafiorową

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 por
  • 1 spora marchewka
  • 2-3 liście laurowe
  • 100 g serka topionego
  • olej
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Letni przepis na zupę kalafiorowa krok po kroku

Przygotuj warzywa do przepisu na zupę kalafiorową. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w drobna kosteczkę. Pora pokrój w talarki, selera umyj, a marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Serek do przepisu na zupę kalafiorową przełóż do miseczki. Zalej go niewielką ilością wrzątku. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.

W sporym garnku rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulkę i podsmaż ją. Po chwili dodaj do niej tartą marchewkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do warzyw dołóż liście laurowe.

Do zawartości garnka dorzuć plasterki pora. Składniki wymieszaj i podsmażaj przez 4-5 minut. Na koniec dodaj korzeń selera i zalej całość bulionem. Dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki.

Zupę kalafiorową pozostaw na ogniu. Gotuj, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Po upływie tego czasu dorzuć różyczki kalafiora i gotuj je w zupie przez 2-3 minuty.

Z zupy usuń korzeń selera. Potrawę zabiel przygotowanym wcześniej serkiem topionym. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem i dodaj dużą ilość posiekanego koperku. Tak przygotowana zupa gotowa jest do podania. Na gotowanie kalafiora znamy niezwykle skuteczny patent. Z tego warzywa przygotujesz obłędna chrupiącą przekąskę.

kalafior na zupę.png
Canva / HandmadePictures
Tagi: Zupa Obiad Cebula