Smakosze.pl Przepisy Weź kromkę chleba i wytnij miękisz szklanką. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Youtube/@Cooking Everyday

Weź kromkę chleba i wytnij miękisz szklanką. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

17 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zaspałaś i znowu wyszłaś do pracy bez śniadania? Z tym przepisem nigdy ci się to nie zdarzy. Ważne, żebyś miała świeży chleb i możemy brać się do roboty.

Szybki patent na śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jest on nie tylko pierwszym, ale też takim, który musi, wystarczyć na długie godziny. W ciągu dnia nie zawsze mamy czas, aby coś przegryźć, dlatego warto jeść śniadania.

Tylko, co zjeść, aby się wyszykować i jeszcze zdążyć do pracy? Najprostszą odpowiedzią jest chleb, ale spokojnie, nudnych kanapek nie będzie. Masz 5 minut? No to zaczynamy.

chleb na patelni.jpg
Youtube/@Cooking Everyday
Na tłusty czwartek zamiast pączków robię te rogaliki. Są przepyszne i zawsze się udają

Wszystko masz swojej kuchni

Najtrudniejsze w tym przepisie jest kupienie świeżego i pysznego chleba. Przygotowanie to pestka. Podobny przepis znajdziesz na kanale Cooking Everyday, z którego pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • chleb
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty w plastrach
  • szczypiorek

Jak zrobić szybkie śniadanie?

Przygotowanie tego szybkiego śniadania zacznij od ukrojenia kromki chleba o grubości około 1 do 2 centymetrów . Następnie za pomocą szklanki o dużej średnicy wytnij w kromce okrąg. Wycięty środek zachowaj na później.

Na rozgrzaną patelnię połóż kromkę chleba z dziurą. Po podsmażeniu wbij w wycięty wcześniej okrąg jajko . Dodaj pieprz, sól, posiekany szczypior i porwany plaster żółtego sera.

Poczekaj, aż jajko się zetnie i dopiero teraz zakryj je brakującym okręgiem z chleba . Przygnieć delikatnie łopatką, a następnie obróć, aby i druga strona mogła się usmażyć. Gotowe, minęło właśnie 5 minut. Jedz szybko i zmykaj do pracy. Sprawdź, jakie obniżki w Biedronce czekają na ciebie oraz jak przyprawić mięso .

chleb z jajkiem.jpg
Youtube/@Cooking Everyday
Żadna fasolowa, żadna grochówka. Ta zupa jest 100 razy lepsza, syci na długie godziny i cudownie rozgrzewa
Rozsmaruj mięso mielone na cieście i zawiń w rulon. Ten obiad mógłbym jeść codziennie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy