Smakosze.pl Przepisy Weź marchewkę i kapustę i zalej tym sosem. Domowy coleslaw wyjdzie o wiele lepszy niż w KFC
Fot. youtube.com/kitchensanctuary

Weź marchewkę i kapustę i zalej tym sosem. Domowy coleslaw wyjdzie o wiele lepszy niż w KFC

13 lutego 2025

Sałatkę coleslaw kojarzymy z siecią fast foodów, ale tak naprawdę to kultowa amerykańska potrawa. Dobrze przyrządzona jest pyszna i bardzo zdrowa. Ale jeśli dobrze przyrządzona – to w domu, według dobrego przepisu, takiego jak ten.

Domowy coleslaw

Nazywamy go po polsku: Kolesław, i traktujemy jak swojego. Najprawdopodobniej jej nazwa pochodzi od holenderskiego słowa oznaczającego kapustę. I że razem z żeglarzami z Niderlandów przypłynęła ona do Stanów, gdzie stała się narodowym przysmakiem.

Mówimy na nią „sałatka”, ale coleslaw to jedna z najbliższych potraw międzynarodowej kuchni, do której można by zastosować swojskie słowo surówka . Kapusta i marchewka to klasyczne zestawienie surówkowe i bardzo zdrowa kompozycja. Pasuje nie tylko do hamburgerów i pikantnych skrzydełek, lecz także każdego innego obiadu, do którego serwujemy właśnie surówki.

marchewka julienne
Fot. youtube.com/kitchensanctuary
Zapowiadają protesty pod Lidlem. Sieć wydała oświadczenie

Surówka po amerykańsku

Sekretem udanej surówki coleslaw jest odpowiednie pokrojenie warzyw i mieszanka przypraw . Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kitchen Sanctuary, którego autorka używa mandoliny julienne. W sklepach dostępne są też specjalne obieraczki, podobne do tych do ziemniaków, ale z dodatkowymi ostrzami w poprzek. Nie posiadającym nic z tego pozostaje cierpliwość i ostry nóż.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 biała kapusta
  • 2 duże marchewki
  • ¼ dużej cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 30 ml octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Szczypta mielonej gorczycy
przyprawy sypkie
Fot. youtube.com/kitchensanctuary

Surówka jak z KFC

Cebulę ścieramy na tarce o grubych okach. Marchewkę i kapustę kroimy w stylu julienne . Jeśli nie mamy odpowiedniego narzędzia, marchewkę przekrawamy w poprzek na połówki, a następnie wzdłuż na plasterki szerokości milimetra. Plasterki obracamy o 90 stopni i kroimy na tę samą szerokość – na zapałkę. Kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie szatkujemy.

majonez i śmietana
Fot. youtube.com/kitchensanctuary

Warzywa łączymy w misce. Zalewamy octem winnym i zasypujemy cukrem i sypkimi przyprawami . W dressingach takich jak ten do coleslaw pojawia się tzw. proszek musztardowy. Zwany inaczej mąką musztardową, jest odtłuszczoną postacią mielonej gorczycy . Można kupić go w delikatesach i warto spróbować, bo ma niezwykły smak i taki też, prawdziwie musztardowy, kolor.

Po wsypaniu przypraw mieszamy surówkę i odstawiamy na kilka minut do zamarynowania. Następnie dodajemy śmietanę i majonez. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki. Wyjmujemy z niej bezpośrednio przed podaniem.

Wypróbuj też przepisy na domowe kostki rosołowe i świeżonkę od Jaśka Kuronia .

coleslaw w miseczce
Fot. youtube.com/kitchensanctuary
Nie kupuję już wędlin w sklepach, najlepszą robię w domu. Przepis bez wędzenia
Gazujące ogórki kiszone to jasny znak. Mało kto ma świadomość
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy