Weź skórki pomarańczy, wrzuć do garnka i zagotuj. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Skórka pomarańczowa funkcjonuje w naszych kuchniach głównie jako dodatek do deserów. Może jednak stać się także zwyczajną przekąską. Z tym przepisem przygotowujemy doskonały deser ze skórki pomarańczy.
Skórka z pomarańczy na deser
Pomarańcze to nieodłączny element dzisiejszych świąt . Są wszechobecne tak bardzo, że aż trudno sobie wyobrazić, jak deficytowym towarem były jeszcze niedawno. Wielu z nas pamięta czasy, kiedy nawet kilogram pomarańczy raz w roku był luksusem.
Nic więc dziwnego, że pomarańcze stały się jednym z pierwszych produktów, na których ćwiczyliśmy ideę zero waste . Zasada, by nie marnować nic z cennego produktu, kazała nam przygotowywać kandyzowane skórki z pomarańczy. Dodajemy je dziś chętnie do sernika czy ciasta drożdżowego, ale dobrze przygotowane sprawdzą się świetnie nawet jako przekąska.
Kandyzowana skórka z pomarańczy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Rita Chef Channel. Autorka przygotowuje tam podstawową wersję kandyzowanych skórek. Jeśli planujemy przygotować z nich przekąskę, można przyprawić je np. cynamonem lub innymi wybranymi przyprawami.
Składniki
- Skórki pomarańczy
- Cukier
- Opcjonalnie: cynamon
Skórki z pomarańczy na przekąskę i do deserów
Aby zachować skórkę z obieranych pomarańczy i przygotować ją w wersji kandyzowanej, wyszorujmy dokładnie owoce przed obraniem. Odkrawamy „piętki” od strony szypułki i tę przeciwległą. Pomarańczę nacinamy, a skórę zrywamy i kroimy w paski.
Pomarańczowe „frytki” zalewamy zimną wodą i odstawiamy pod przykryciem na 6 godzin. Następnie odcedzamy je i w garnku zalewamy świeżą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy.
Skórki pomarańczowe znów umieszczamy w garnku, znów zalewamy zimną wodą i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia . Po kolejnych 5 minutach jeszcze raz odcedzamy i studzimy. Odsączamy je dokładnie z wody.
Skórki pomarańczowe ważymy. Przygotowujemy tyle samo wody i cukru, ile mamy skórek . Wodę zagotowujemy w rondlu lub na głębokiej patelni. Dodajemy cukier i czekamy, aż całkowicie się rozpuści.
Do wrzącego syropu wrzucamy pomarańcze. Gotujemy tak długo, aż cukier kompletnie się zredukuje , a skórki pomarańczy pokryte będą syropem. Wykładamy je na papier do pieczenia, by przestygły. Można posypać je cynamonem, by pogłębić smak przekąski.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe pierogi Strzelczyka i faszerowany schab .