Wielkanocny mazurek orzechowy na dwa sposoby
pixabay.com

Wielkanocny mazurek orzechowy na dwa sposoby

Święta Wielkanocne to czas, w którym na stole goszczą wyjątkowe potrawy i desery. Niektóre z nich przygotowuje się tylko na te dwa dni w roku. Świetnym przykładem takiego deseru, a w zasadzie ciasta, jest mazurek orzechowy.

Święta Wielkanocne to czas, w którym na stole goszczą wyjątkowe potrawy i desery. Niektóre z nich przygotowuje się tylko na te dwa dni w roku. Świetnym przykładem takiego deseru, a w zasadzie ciasta, jest mazurek orzechowy.

Przepisów na mazurka jest bardzo wiele, często są one przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jego sekretem jest kusząco kruchy spód, który w łatwy sposób można przygotować i upiec samodzielnie. W mazurku bardzo ważna jest też dekoracja, w której można popisać się kreatywnością. Najczęściej do przyozdobienia ciasta używa się podprażonych orzechów, np. nerkowca, włoskich, płatków migdałowych oraz czekolady.

Składniki na kruchy spód:

- 250 g mąki tortowej

- 50 g cukru pudru

- 150 g zimnego masła

- 3 żółtka (zachować białka)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pracę rozpoczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni C, grzanie góra – dół.

Przygotowujemy formę o wymiarach 20x30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania spodu:

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, pozbywając się w ten sposób ewentualnych grudek. Mieszamy składniki. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do produktów suchych. Bardzo ważne jest, aby masło było dopiero co wyjęte z lodówki, ponieważ tylko wtedy dobrze połączy się z pozostałymi składnikami i nie spowoduje, że ciasto stanie się zbyt lepkie. Zawartość miski połączyć łopatką lub nożykiem, uzyskując konsystencję kruszonki.

Całość wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ugniatając je energicznie – ciepło dłoni szybko podwyższa temperaturę ciasta. Uformować gładką kulę, którą można wstawić na 20 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozkładamy je na spodzie blaszki. Można rozgnieść je palcami, rozwałkować lub kroić na plasterki, ułożyć obok siebie na blasze i dopiero wtedy połączyć.

Placek podziurkować widelcem i włożyć do piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Składniki na masę orzechową:

- 120 g masła w temperaturze pokojowej

- 250 g orzechów włoskich

- 125 g drobnego cukru

- 2 łyżki jasnego miodu

Sposób przygotowania masy orzechowej:

W średniej wielkości garnku roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier. Wszystkie składniki podgrzewamy, aż dobrze się połączą i całkowicie rozpuszczą. Dodajemy zblendowane orzechy i gotujemy całość przez około minutę na małym ogniu. Sos należy stale mieszać, aby się nie przypalił. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki na masę budyniową:

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki mąki pszennej

- 500 ml mleka (2 szklanki)

- 125 g cukru (½ szklanki)

- 400 g masła

- 2 żółtka

- cukier waniliowy

Sposób przygotowania masy budyniowej:

W garnku lub misce utrzeć żółtka, cukier oraz zawartość opakowania cukru waniliowego. Dolać trochę mleka i stopniowo dosypywać mąki, energicznie mieszając.

Pozostałą część mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy wcześniej przygotowaną masę budyniową i szybko mieszamy, aby nie utworzyły się grudki, ani mleko nie przywarło do dna. Po kilku minutach, kiedy masa zrobi się gęsta, odkładamy garnek i przestudzamy budyń.

Masło ubijamy mikserem na puch i powoli dodajemy wystudzony budyń. Rozpoczynamy od niewielkich ilości, stopniowo dodając coraz więcej. Ważne, aby masa budyniowa była zimna, inaczej masło może się zważyć.

Przygotowanie mazurka orzechowego:

Na upieczony kruchy spód przelewamy masę budyniową, a na to krem orzechowy.

Mazurek dekorujemy według uznania.


Beza orzechowa do mazurka:

Wykorzystując ten sam kruchy spód, masę budyniową i orzechową można zamienić na bezę.

Składniki na bezę orzechową:

- 3 białka (zachowane przy przygotowywaniu spodu)

- 80 g cukru pudru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- ok. 150 g orzechów włoskich, laskowych lub mix

Sposób przygotowania bezy orzechowej:

W malakserze lub blenderze rozdrobnić na drobne kawałki 130 g orzechów.

Zimne białka ubić mikserem na sztywno i cały czas ubijając, powoli dodawać cukier puder. Na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować.

Do powstałej masy dodać rozdrobnione orzechy i bardzo delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką.

Całość wyłożyć na upieczony spód (może być gorący), wygładzić i posypać pozostałą częścią orzechów. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut.

Ciasto udekorować sosem karmelowym lub roztopioną czekoladą.

Następny artykuł