Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wielkanocny mazurek orzechowy na dwa sposoby
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:46

Wielkanocny mazurek orzechowy na dwa sposoby

Wielkanocny mazurek orzechowy na dwa sposoby
pixabay.com

Święta Wielkanocne to czas, w którym na stole goszczą wyjątkowe potrawy i desery. Niektóre z nich przygotowuje się tylko na te dwa dni w roku. Świetnym przykładem takiego deseru, a w zasadzie ciasta, jest mazurek orzechowy.

Przepisów na mazurka jest bardzo wiele, często są one przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jego sekretem jest kusząco kruchy spód, który w łatwy sposób można przygotować i upiec samodzielnie. W mazurku bardzo ważna jest też dekoracja, w której można popisać się kreatywnością. Najczęściej do przyozdobienia ciasta używa się podprażonych orzechów, np. nerkowca, włoskich, płatków migdałowych oraz czekolady.

Składniki na kruchy spód:

- 250 g mąki tortowej

- 50 g cukru pudru

- 150 g zimnego masła

- 3 żółtka (zachować białka)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pracę rozpoczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni C, grzanie góra – dół.

Przygotowujemy formę o wymiarach 20x30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania spodu:

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, pozbywając się w ten sposób ewentualnych grudek. Mieszamy składniki. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do produktów suchych. Bardzo ważne jest, aby masło było dopiero co wyjęte z lodówki, ponieważ tylko wtedy dobrze połączy się z pozostałymi składnikami i nie spowoduje, że ciasto stanie się zbyt lepkie. Zawartość miski połączyć łopatką lub nożykiem, uzyskując konsystencję kruszonki.

Całość wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ugniatając je energicznie – ciepło dłoni szybko podwyższa temperaturę ciasta. Uformować gładką kulę, którą można wstawić na 20 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozkładamy je na spodzie blaszki. Można rozgnieść je palcami, rozwałkować lub kroić na plasterki, ułożyć obok siebie na blasze i dopiero wtedy połączyć.

Placek podziurkować widelcem i włożyć do piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Składniki na masę orzechową:

- 120 g masła w temperaturze pokojowej

- 250 g orzechów włoskich

- 125 g drobnego cukru

- 2 łyżki jasnego miodu

Sposób przygotowania masy orzechowej:

W średniej wielkości garnku roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier. Wszystkie składniki podgrzewamy, aż dobrze się połączą i całkowicie rozpuszczą. Dodajemy zblendowane orzechy i gotujemy całość przez około minutę na małym ogniu. Sos należy stale mieszać, aby się nie przypalił. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Tagi: