Właśnie zaczyna się sezon na cenne, białe trufle
Wyglądają niepozornie, a smakują i kosztują nieziemsko. Właście zaczyna się sezon na cenne, białe trufle. W tym roku ich ceny są na tyle wysokie, że pojawią się tylko w najbardziej ekskluzywnych restauracjach.
Jesień i zima to najlepszy czas na zbiory najwyżej cenionej trufli białej. Ten podziemny grzyb charakteryzujący się bulwiastym, nieregularnym kształtem i aksamitną skórką występuje głównie we włoskim Piemoncie. Ma kremowy, czasem zielonkawy kolor skórki ze sporą ilością bordowych plamek. Wnętrze jest białe, różowe lub szarożółte, gęsto poprzecinane żyłkami.
Jednak tym, co przyciąga do nich ludzi, nie jest ich wygląd, a niezwykły zapach i smak. To za niego najbogatsi są w stanie zapłacić krocie. Płatki trufli serwuje się z makaronem, risotto czy sadzonymi jajkami. Jednak tylko nieliczni będą mieli zaszczyt kiedykolwiek ich spróbować.
Właśnie zaczyna się sezon na cenne, białe trufle
Białe trufle zawsze należały do bardzo drogich. Jednak tegoroczna cena tego grzyba przyprawia o ból głowy — jest cztery razy wyższa niż w 2020 roku. Jak cytujemy za portalem Onet.pl — Obecnie ceny białych trufli wynoszą ok. 4500 dol. za funt (czyli 450 g). W 2019 roku kosztowały od 1100 do 1200 dol. za funt — powiedział Vittorio Giordano, wiceprezes Urbani Truffles USA, który sprowadza białe trufle z Włoch.
Podane ceny tyczą się większych odbiorców, jakimi są restauracje. Dla klienta indywidualnego cena ta sięga nawet 5 tysięcy za funt dobrej jakości trufli.
Powodem tak gwałtownego wzrostu cen białej trufli są głównie zmiany klimatyczne i urbanizacyjne. W tym roku lato na północy Włoch było gorące, z małą ilością opadów, co nie sprzyja urodzajowi trufli. Poza tym na terenach, gdzie od dawna występują trufle, zaczęto produkować lokalne wina. Ostatnio znajdowane okazy trufli są też mniejsze i mniej aromatyczne niż kilka lat temu.
— Jest spora szansa, że za naszego życia nie będzie już białych trufli — mówi John Magazino, dyrektor ds. finansowych w Chefs Warehouse Inc.
Kosmiczne ceny
Jak podaje serwis Polsat News, w czasie 25. edycji targów białej trufli w regionie Marche na aukcji osiągnięto rekordową sumę za maleńką, białą truflę. Za ważący 0,07 grama okaz miejscowy przedsiębiorca zapłacił 140 euro, co daje 2 miliony euro za kilogram tego grzyba.
Włoscy restauratorzy uprzedzają, że już niedługo porcja makaronu z truflami może kosztować nawet 200 euro. Zaś jajko sadzone z parmezanem i dodatkiem trufli już teraz w restauracji Benno w Nowym Jorku kosztuje 275 dolarów, podczas gdy 2 lata temu miało cenę 175 dolarów. A trzeba zaznaczyć, że dodatek trufli do tych dań to kilka cieniutkich płatków, które ważą nie więcej niż 5 g.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, gdzie w Polsce rosną trufle, zapraszamy na naszą stronę. A jeśli ich nie znajdziecie, zawsze możecie przygotować sobie słodkie trufle według naszego przepisu.
Źródło zdjęcia: canva/PixHound
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: onet, polsatnews