Smakosze.pl Przepisy Wlej do naleśników babciny przysmak. Wyjdą lekkie niczym obłok
Fot. Canva/Sviatlana Lazarenka

Wlej do naleśników babciny przysmak. Wyjdą lekkie niczym obłok

16 listopada 2024

Naleśniki są uwielbiane przez smakoszy w każdym wieku. Smakują na słodko i podane w sposób wytrawny. Teraz naleśniki z lubianym produktem wyjdą lekkie jak obłok. Staną się hitem w każdym domu.

Naleśniki lekkie jak obłok

Naleśniki są daniem uniwersalnym. Niektórzy mogą jeść je dosłownie na okrągło . Pasują na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki na słodko są pyszne nie tylko na deser. Te przyrządzone w sposób wytrawny też stanowią nie lada przysmak.

W naleśnikach ważne jest ciasto . To ono stanowi o tym, czy wyjdą grubsze, czy bardziej delikatne. Teraz dzięki dodaniu maślanki do ciasta zrobisz naleśniki lekkie jak obłok. Puszyste i delikatne podbiją podniebienie niejednego smakosza .

naleśniki
Fot. Canva/Maria Borisenko
Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie

Jak zrobić naleśniki z maślanką?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie dania zacznij od połączenia jajek, mąki i maślanki. Składniki zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Ciasto odstaw na 15 minut.

Następnie wlej do niego olej i wymieszaj. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją pędzelkiem z olejem lub smalcem . Nalej porcję ciasta naleśnikowego i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Naleśniki, czyli puszystość w pysznym wydaniu

Naleśniki dzięki dodaniu do ciasta maślanki wychodzą niezwykle leciutkie . Dlatego można śmiało porównać je do obłoczka. Są puszyste i smakują na słodko, ale też podane w sposób wytrawny. Dlatego warto wykorzystać maślankę podczas przyrządzania tego dania .

Prosty zabieg zapewni lekkość naleśnikom. Takiemu daniu nie oprą się najmłodsi ani starsi. Cała rodzina zje naleśniki jak obłok z prawdziwą przyjemnością. Pisaliśmy o tym, co dodać do rosołu, by wywar wyszedł esencjonalny. Polecaliśmy znakomity przepis Heni Foks na ciasteczka.

naleśniki
Fot: Canva/pixelshot

Źródło: doradcasmaku.pl

W Dino rozdają za darmo mąkę. Mleko, cukier i mięso niemal za bezcen
Te produkty spożywcze podrożeją jeszcze przed Bożym Narodzeniem. Dwucyfrowa cena masła
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy