Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wlej odrobinę do placków ziemniaczanych. Nie wchłoną ani grama tłuszczu

Wlej odrobinę do placków ziemniaczanych. Nie wchłoną ani grama tłuszczu

Placki ziemniaczane
canva/RzucamOkiem

Placki ziemniaczane nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Wlanie do masy odrobiny wysokoprocentowego alkoholu może pomóc. Znana babcina sztuczka sprawi, że przysmak usmażymy bez trudu, a smakiem zachwyci nawet wybrednych. Spróbujecie?

Jak uchronić placki ziemniaczane przed nasiąkaniem tłuszczem?

Przyrządzenie lekkiego ziemniaczanego przysmaku z patelni nie jest łatwe. Nierzadko, mimo starań, po usmażeniu placki są bardzo tłuste. Można oczywiście upiec je w piekarniku, ale nie jest to jedyna sztuczka, która się sprawdzi.

Wlanie odrobiny wysokoprocentowego alkoholu np. spirytusu lub wódki pomoże uchronić masę przed nadmiernym wciąganiem tłuszczu. Technika znana doświadczonym kucharkom jest niezawodna i nie należy się jej obawiać. Alkoholu potrzebujemy bowiem zaledwie łyżeczkę na 1 kilogram ziemniaków, a w czasie smażenia odparuje.

Co warto zrobić, by placki ziemniaczane zachwyciły?

Kluczowe w uzyskaniu satysfakcjonujących efektów będzie wybranie odpowiednich ziemniaków. Koniecznie kupcie te mączyste, z których placki wychodzą bardzo chrupiące. Po starciu bulw zaś odstawicie sok —  na jego dnie zbierze się skrobia, którą należy dodać do masy.

 

Pyszne placki ziemniaczane (2).png

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Pamiętajcie też o odpowiedniej technice smażenia. Placki ziemniaczane zawsze wykładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i przyrządzamy na średnim ogniu — dzięki temu nie będą surowe wewnątrz i nie „wypiją” niepotrzebnie tłuszczu patelni.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na placki ziemniaczane. W tym artykule wyjaśniamy jak je przyrządzić bez ścierania warzyw. Ten natomiast zdradza sekret pieczonego rarytasu z ziemniaka.