Smakosze.pl Porady Włożył jajko do szklanki i zalał je zimną wodą. Internauci oszaleli na punkcie tej sztuczki
Fot. Canva/Seahorse Phto in BKK

Włożył jajko do szklanki i zalał je zimną wodą. Internauci oszaleli na punkcie tej sztuczki

29 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Chcesz podać idealne jajko na święta? Koniecznie poznaj tę przydatną w kuchni sztuczkę. Odkąd jeden mężczyzna pokazał na YouTubie, jak przygotować jajka, Internet oszalał. Metoda jest bardzo prosta i skuteczna.

Idealne jajka istnieją

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek. Wiadomo przecież, że żurek z jajkiem smakuje znacznie lepiej. Nie każdy jednak umie, przygotować jajka do żurku w taki sposób, aby były niepopękane i nierozerwane.

Na szczęście mężczyzna pokazał na YouTubie, jak przygotować je w odpowiedni sposób. Z nim wychodzą idealnie. Poznaj ten prosty i skurczny trik i stosuj go w swojej kuchni.

jajka 2.jpg
Fot. Canva/yipengge
Mieszam z nią ogórki kiszone i mam najlepszą pastę do kanapek. Rodzina błaga o dokładki

Najlepszy sposób na obieranie jajek

Największym problemem podczas przygotowywania idealnych jajek na twardo, jest ich obieranie. Nawet stając się, zrobić to delikatnie, nie zawsze się udaje. Zazwyczaj białko odchodzi ze skorupką, co sprawia, że jajko jest rozerwane i wygląda nieelegancko.

Dlatego zastosuj tę metodę mężczyzny z kanału MicahMedia , znajdującym się na kanale YouTube. Poniżej przedstawię, ci jak to zrobić. Będziesz potrzebowała szklankę, zimną wodę oraz ugotowane jajko. Gotowa? Zatem do dzieła.

Jak to zrobić?

Ugotowane jajko przełóż do wąskiej szklanki . Wlej zimną wodę. Dłonią zatkaj otwór szklanki, a następnie wstrząśnij nią kilka razy. Po chwili skorupka jajka powinna odejść od jajka.

Obrane w ten sposób jajka są estetyczne i nieposzarpane. Koniecznie wypróbuj to w swojej kuchni . Dzięki temu podasz idealne jajka na święta. Sprawdź przepis na niezwykłe przekąski oraz poznaj szybszy sposób na mazurka .

trik na obieranie jajek.jpg
Fot. YouTube/MicahMedia
Rodzina ciągle mówi o tym deserze. Jest szybki i bez pieczenia
Ekspertka pokazała jak należy jeść jajecznicę. Ten błąd jest nagminny
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy