Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam z nią ogórki kiszone i mam najlepszą pastę do kanapek. Rodzina błaga o dokładki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.03.2024 21:59

Mieszam z nią ogórki kiszone i mam najlepszą pastę do kanapek. Rodzina błaga o dokładki

pasta do kanapek
Fot. Canva/konstrez

Jeśli marzy ci się apetyczny dodatek do kanapek, to skorzystaj z tego przepisu. Dzięki niemu przyrządzisz pastę z ogórków kiszonych i pysznego dodatku, który ma dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Do tego jest pyszny i wkrótce może trafić na twoje kanapki. 

Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy kusi smakiem

Zjadłbyś coś dobrego? Co powiesz na kanapkę z pastą z ogórków kiszonych i ciecierzycy? Pasuje idealnie do razowego pieczywa i jest nie tylko zdrowa, ale też pyszna. Wszystko dzięki ciecierzycy, która charakteryzuje się łagodnym, orzechowym smakiem. Jest niezwykle pożywna i pełna błonnika.

Polecana jest osobom z dolegliwościami trawiennymi, ale też powinny po nią sięgać kobiety w ciąży, sportowcy i osoby na diecie redukcyjnej. Ciecierzyca zawiera dużo żelaza, dlatego śmiało mogą jeść ją osoby, które borykają się z anemią. Pasta z ciecierzycy, ogórków kiszonych, fasoli i koperku to po prostu niebo w gębie. Posmaruj nią pieczywo i jedz na zdrowie.

pasta do kanapek
Fot. Canva/banusevim
Wybitny kucharz zdradził sekret idealnego żurku. Andrea Camastra: „sekretem jest gęstość”

Jak zrobić pastę z ciecierzycy i ogórków kiszonych?

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka białej fasoli
  • 150 g ogórków kiszonych
  • świeży koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz

Przygotowanie pasty zacznij od przepłukania fasoli i rozdrobnienia jej widelcem. Opłukana i odsączoną ciecierzycę zblenduj. Ogórki, cebulę i czosnek też rozdrobnij w blenderze.

Składniki przełóż do miski, dodaj musztardę i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj ze świeżym razowym pieczywem lub tostami. 

Pasta do kanapek pełna zdrowia

Pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych ma wyrazisty smak i jest pełna wartości odżywczych. Daje uczucie sytości na wiele godzin i dostarcza znakomitych wrażeń smakowych. Podana z pieczywem sprawi, że trudno jej się oprzeć. Moja rodzina ją uwielbia, dlatego często przyrządzam tę pyszną pastę.

Robię ja w kilka chwil i równie szybko znika ona ze stołu. Zdrowa, sycącą i pyszna jest najlepszym dodatkiem do kanapek. Polecam każdemu ten prosty przepis na smaczną pastę. Pisaliśmy o tym, jak upiec prostą i pyszną babkę piaskową. Podawaliśmy też przepis na ciasto pełne bakalii. 

pasta do kanapek
Fot. Canva/pchbcz

Źródło: wegepedia.pl