Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspertka pokazała jak należy jeść jajecznicę. Ten błąd jest nagminny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.03.2024 17:58

Ekspertka pokazała jak należy jeść jajecznicę. Ten błąd jest nagminny

jajecznica
Fot. Canva/endurophoto, IG/irenakaminskaradomska

Jajecznicę lubimy i często ją jadamy. Jednak okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd podczas jedzenia tego dania. Irena Kamińska-Radomska, która o dobrych manierach wie wszystko, wskazała na błąd, który jest nagminny. Sprawdź, czy też go popełniasz?

Jajecznica pełna niespodzianek

Wkrótce na naszych stołach zagoszczą jajka dosłownie pod każdą postacią. Na twardo, faszerowane i z pysznymi dodatkami. Wybór będzie nie mały, ale jak jeść jajka? Tą kwestią zajęła się ekspertka od dobrych manier. Irena Kamińska-Radomska, która o zachowaniu przy stole wie właściwie wszystko, skupiła się na sposobie jedzenia jajek i jajecznicy.

Czy te proste potrawy mogą sprawiać nam problemy? Okazuje się, że kłopotliwy może być sposób jedzenia jajecznicy. Ekspertka od dobrych manier pokazała, jak ją jeść w sposób prawidłowy. Oprócz tego na filmiku w swoich mediach społecznościowych radziła jak jeść jajka. Filmik można zobaczyć na Instagramie Ireny Kamińskiej- Radomskiej. 

jajka
Fot. Canva/George Dolgikh
Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Tych 3 wielkanocnych potraw nie wolno mrozić

Jak jeść jajecznicę?

Jajecznicę często robimy na śniadanie. Smaczna i prosta potrawa z jajek bywa jedzona w sposób nieprawidłowy. Zwraca na to uwagę Irena Kamińska-Radomska. W opublikowanym filmiku na Instagramie przekonuje:

Nie rzucajmy się na jajecznicę z nożem i widelcem, bo tutaj nie ma nic do krojenia

Dlatego najlepiej zjeść to danie przy pomocy widelca. Do tego świeże pieczywo i pyszne śniadanie doda nam energii na wiele godzin. Ekspertka od dobrych manier pokazała też, w jaki sposób jeść jajka na twardo i na miękko. 

W jaki sposób zjeść jajko?

Jedzenie jajka na miękko powinniśmy zacząć od odcięcia nożem jego końcówki, gdy jeszcze jest w skorupce. Jednak ten sposób bywa niezbyt prosty. Musimy uważać, by do środka nie wpadły skorupki. Następnie przyda się łyżeczka i możemy jeść już pyszne jajko na miękko. Warto też po prostu rozbić skorupkę jajka łyżeczką, obrać i przystąpić do jedzenia. 

Jeżeli chodzi o jedzenie jajka na twardo z majonezem lub innymi dodatkami, to śmiało możemy posłużyć się dwoma sztućcami. Jednak Irena Radomska-Kamińska przekonuje w opublikowanym filmiku:

Zgodnie z etykietą mogę te jajko zjeść samym widelcem

Dzięki podpowiedziom ekspertki od dobrych manier zjedzenie żądnego jajka nie będzie nam straszne. Pisaliśmy o pysznym patencie na wyborne kotlety schabowe. Radziliśmy też, jak upiec sernik, który nigdy nie opada i nie pęka. 

jajka
Fot. Canva/Amarita

Źródło: IG/irenakaminskaradomska