Wodzionka z czerstwego chleba. Przysmak sprzed lat
Wodzionka jest potrawą, która wywołuje uśmiech na twarzach osób słyszących jej nazwę, lecz nie należy jej nie doceniać. Pod nią kryje się banalnie prosta i szybka w przygotowaniu kultowa śląska zupa. Składa się z czerstwego chleba, bulionu oraz dużej ilości czosnku. Wszyscy smakosze będą zachwyceni jej intensywnym smakiem.
Wodzionka wywodzi się z kuchni śląskiej i dawniej była jedną z jej podstaw. W klasycznej wersji brakuje niestety bulionu, którego zamiennikiem jest zwykła wrząca woda. Poniżej pokazujemy jednak bogatszy przepis, który bardziej przypadnie do gustu większości pasjonatów gotowania.
Niegdyś nie można było pozwolić sobie na żadne straty żywności, dlatego nasi przodkowie opracowali zupę, która pozwalała wykorzystać czerstwy chleb. Tradycyjnym dodatkiem do wodzionki są ugotowane i podsmażone ziemniaki.
Przepis na wodzionkę
Składniki:
-
10 kromek czerstwego chleba
-
7 ząbków czosnku
-
200 g słoniny
-
4 szklanki bulionu
-
sól
-
pieprz
-
świeża natka pietruszki
Zacznij od obrania ząbków czosnku. Najwygodniej jest zgnieść każdy ząbek dłonią i skórka z łatwością odchodzi. Posiekaj je w drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę. Następnie utrzyj je w moździerzu kuchennym z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Bardzo suchy chleb pokrój w kostkę wielkości pojedynczego kęsa. Słoninę pokrój w bardzo małą kostkę. Wrzuć ją na suchą i zimną patelnię, a tę postaw na małym ogniu. Smaż słoninę, aż większość tłuzczu wytopi się i powstaną skwarki.
Wlej bulion do rondelka i doprowadź go do wrzenia. Chleb rozłóż do talerzy, dodaj do nich utarty czosnek oraz skwarki z tłuszczem. Posiekaj umytą natkę pietruszki. Zalej składniki gorącym bulionem i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rosół z kultowego przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na kultową i sycącą zupę fasolową.
Źródło zdjęcia: canva/hatipoglu, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty patent na złocisty rosół. 1 tani składnik załatwi sprawę. Będziesz zachwycony
-
Doskonała receptura na fit ciasto. Zamiast cukru dorzuć do brownie przepyszny składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: mniammniam