Smakosze.pl Przepisy Wolę tę zupę nawet od szczawiowej. Jest bardzo zdrowa, zrobisz ją w 30 minut
Fot. Canva/-lvinst-

Wolę tę zupę nawet od szczawiowej. Jest bardzo zdrowa, zrobisz ją w 30 minut

9 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Odkąd mam ten przepis, bardzo rzadko wracam do zupy szczawiowej. Ta jest znacznie smaczniejsza, a potrzebny składnik jest dostępny przez cały rok. Zrób ją moim sposobem, a nie zawiedziesz się. Przygotowanie nie trwa dłużej niż 30 minut.

Zupa, która pobija szczawiową

Szczawiowa jest smaczna i dostarcza wiele potrzebnych składników odżywczych. Niestety potrzebny do jej ugotowania szczaw, nie jest dostępny przez cały rok. To już poważna przeszkoda.

Dlatego postanowiłem znaleźć inną, lecz tak samo wartościową polewkę. Zupa szpinakowa okazała się strzałem w dziesiątkę. Domownicy ją pokochali, a dzięki dostępnym składnikom mogę gotować ją przez cały rok. Chętnie podzielę się z tobą przepisem. Znajdziesz go w dalszej części artykułu.

szpinak.jpg
Fot. Canva/Shingo_No
Dodaję do jarzynowej składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Smakuje 100 razy lepiej
Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razy

Potrzebne składniki

Najważniejszym produktem, którego nie może zabraknąć, jest oczywiście szpinak. Może być zarówno świeży, jak i mrożony. Dostosuj się do tego, co akurat znajdziesz w sklepie. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego szpinaku
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • 1 opakowanie topionego serka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • 4 jajka

Przepis na zupę szpinakową

Bulion warzywny przelej do garnka i zagotuj. W czasie podgrzewania dokładnie wypłucz i umyj liście szpinaku. Następnie drobno go posiekaj. Wrzuć do gotującego się bulionu.

Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i dodaj do garnka. Do zupy włóż masło oraz topiony serek. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotowe. Zupę szpinakową podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Sprawdź, jak błyskawicznie zrobić gulasz oraz dowiedz się, jakie grzyby pojawiły się w polskich lasach .

krojenie szpianku.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Nie żurek, nie biały barszcz. Ta zupa króluje u mnie na Wielkanoc, mało kto o niej pamięta
Wrzucam wszystko do jednego gara i mam obiad na cały weekend. To najlepszy gulasz, sekret tkwi w mięsie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy