Wrzuć kapustę do rękawa i dodaj mięso. Ten obiad będzie hitem
Przedstawiamy najprostszy pomysł na obiad. Kapusta pieczona z mięsem podbije serce każdego smakosza. Jest aromatyczna, sycąca, intensywna w smaku, po prostu pyszna. Do tego wszystkiego robi się praktycznie sama.
Pieczona kapusta to najprostszy obiad
Nie chcesz spędzić połowy dnia przy garach? Ten pomysł na kapustę jest dla Ciebie idealny. Pokrój składniki, wrzuć do rękawa i wstaw potrawę do piekarnika. Pozostałą pracę zrobi za Ciebie temperatura.
Obłędną w smaku kapustę pieczoną z mięsem przygotujesz w zaledwie 15 minut. Przez pozostałe 45 minut możesz zapomnieć, że przygotowujesz obiad. Danie po wyjęciu z piecyka nie wymaga żadnych dodatkowych składników. Wyjmij, nałóż i pałaszuj.
Przepis na kapustę pieczoną w rękawie
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 300-400 g łopatki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2-3 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku
- sól i pieprz do smaku
Najlepsza pieczona kapusta z mięsem krok po kroku
Kapustę oczyść, przekrój na pół i wytnij z niej głąb . Pozostałą część drobno posiekaj. Wrzuć warzywo do miski i oprósz dość obficie solą . Odstaw na kilkanaście minut na bok, aby zmiękła .
Po upływie tego czasu warzywo dopraw pieprzem . Dodaj do niego również koncentrat pomidorowy i kminek. Wszystkie składniki starannie wymieszaj .
Cebulę obierz i posiekaj . Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Mięso pokrój w kawałki takie, jak na gulasz . Całość dodaj do miski z kapustą i jeszcze raz zamieszaj .
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C . Kapustę wraz z dodatkami przełóż do rękawa do pieczenia i zawiąż oba jego końce . Folię ponakłuwaj w kliku miejscach wykałaczką. Wstaw potrawę do pieczenia na 45-50 minut .
Gotową kapustę pieczoną z mięsem wyjmij z piecyka . Rozetnij rękaw od góry i wyłóż danie na półmisek. Przed podaniem udekoruj je posiekanym koperkiem lub natką pietruszki . Kapusta doskonale nadaje się także do odgrzania na następny dzień .
Prosty i niezwykle efektowny posiłek zaprezentowała laureatka programu MasterChef . Makaron prosto z patelni smakuje jak z prawdziwej włoskiej knajpy .