Smakosze.pl Przepisy Wsyp 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Będą chrupiące i lekkie, jak nigdy
canva/sauletas

Wsyp 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Będą chrupiące i lekkie, jak nigdy

1 marca 2023

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Odpowiednią konsystencję dania z patelni uzyskamy, dodając do masy trochę mąki ziemniaczanej. Będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Musicie ich spróbować.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Złociste, przyjemnie chrupiące i niezwykle aromatyczne placki ziemniaczane nie mogą obejść się bez dodatku mąki ziemniaczanej. Zwykle dodajemy tylko skrobię osiadłą na dnie naczynia, ale gdy zwiększymy ilość tego składnika, danie zyska na smaku. Zwłaszcza, jeśli nie dysponujesz odpowiednim rodzajem ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 2 duże jaja
  • 1 większa cebula
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Szokujące wyznanie Gessler. Kuchenne Rewolucje znikną z anteny?

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Sekretem sukcesu jest mąka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i myjemy. 3/4 porcji ścieramy na tarce o większych oczkach, a pozostałą na drobnych. Cebulę oraz czosnek także rozdrabniamy na tarce. Wszystkie warzywa łączymy z jajkami i mąką ziemniaczaną. Masę doprawiamy odrobiną soli i słuszną ilością pieprzu.

Placki ziemniaczane smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Formujemy je przy pomocy łyżki i staramy się, by nie były zbyt grube — wtedy będą chrupiące i niezbyt tłuste (bo szybko się usmażą). Gdy będą miały piękny złoty kolor z obu stron, przenosimy je na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Jak podać placki ziemniaczane?

Opcji zaserwowania rarytasu jest kilka. Ze względu na czosnkową nutę, która go charakteryzuje, polecamy gęstą śmietanę. Świetnie zbalansuje wyrazisty smak dania. Można też skusić się na zjedzenie go z sosem grzybowym .

Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na placki ziemniaczane. Sprawdźcie koniecznie, jak przygotować je z serem żółtym . Być może też spodoba wam się pomysł upieczenia ich w piekarniku .

Placki ziemniaczane z pieczarkami.png
anva/juefraphoto
Dietetyk zbadał skład chleba za 3 zł z Biedronki. Wnioski powalają
Zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Jest 100 razy lepszy patent
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy