Wsyp 3 łyżki do masy na placki ziemniaczane. Będą chrupiące i lekkie, jak nigdy
Placki ziemniaczane powinny być chrupiące. Odpowiednią konsystencję dania z patelni uzyskamy, dodając do masy trochę mąki ziemniaczanej. Będą tak dobre, jak nigdy wcześniej. Musicie ich spróbować.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Złociste, przyjemnie chrupiące i niezwykle aromatyczne placki ziemniaczane nie mogą obejść się bez dodatku mąki ziemniaczanej. Zwykle dodajemy tylko skrobię osiadłą na dnie naczynia, ale gdy zwiększymy ilość tego składnika, danie zyska na smaku. Zwłaszcza, jeśli nie dysponujesz odpowiednim rodzajem ziemniaków.
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 2 duże jaja
- 1 większa cebula
- 3 spore ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Sekretem sukcesu jest mąka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i myjemy. 3/4 porcji ścieramy na tarce o większych oczkach, a pozostałą na drobnych. Cebulę oraz czosnek także rozdrabniamy na tarce. Wszystkie warzywa łączymy z jajkami i mąką ziemniaczaną. Masę doprawiamy odrobiną soli i słuszną ilością pieprzu.
Placki ziemniaczane smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Formujemy je przy pomocy łyżki i staramy się, by nie były zbyt grube — wtedy będą chrupiące i niezbyt tłuste (bo szybko się usmażą). Gdy będą miały piękny złoty kolor z obu stron, przenosimy je na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Jak podać placki ziemniaczane?
Opcji zaserwowania rarytasu jest kilka. Ze względu na czosnkową nutę, która go charakteryzuje, polecamy gęstą śmietanę. Świetnie zbalansuje wyrazisty smak dania. Można też skusić się na zjedzenie go z sosem grzybowym .
Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na placki ziemniaczane. Sprawdźcie koniecznie, jak przygotować je z serem żółtym . Być może też spodoba wam się pomysł upieczenia ich w piekarniku .