Smakosze.pl Przepisy Wsyp do masy na kotlety mielone. Wyjdą 100 razy smaczniejsze niż zwykle
Fot. Canva/pixelshot

Wsyp do masy na kotlety mielone. Wyjdą 100 razy smaczniejsze niż zwykle

3 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety mielone należą do klasyki kuchni polskiej. Ich smak zna każdy, więc to dobry moment, aby delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis. Dodatek w postaci jednej przyprawy nada im jeszcze lepszego smaku. Wypróbuj ten przepis, a kotlety już zawsze będziesz robić w ten sposób.

Kotlety mielone doskonałe na obiad

Tradycyjny polski obiad składa się zazwyczaj z kotleta, ziemniaków i dopełniającej całe danie surówki. Prym wiodą przede wszystkim kotlety mielone i schabowe. Te pierwsze z racji tego, że mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, podbiły gusta wszystkich.

Nie każdy jednak wie, że mogą smakować jeszcze lepiej. Tradycyjny skład kotletów należy wzbogacić zaskakującą przyprawą. O tym, co dodać i jak przyrządzić kotlety mielone , dowiesz się z dalszej części tekstu.

smażenie kotletów.jpg
Fot. Canva/Alexander's Images
Weź suszarkę do włosów i użyj jej na lodówce. Rachunki za prąd od razu pójdą w dół

Kotlety mielone z tym dodatkiem

Najbardziej znany przepis na kotlety mielone mówi, że mięso należy przyprawić pieprzem i solą. Zazwyczaj to wystarczało, ale czasami warto coś poprawić. W tym wypadku smak kotletów wzbogaci majeranek. Przyprawa nada im także pięknego aromatu, a rodzina na pewno zauważy tę minimalną różnicę i doceni ich smak. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych produktów oraz ich dokładne proporcje.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • ½ bułki kajzerki
  • 1 por
  • bułka tarta
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego majeranku
  • olek
  • pieprz
  • sól

Przepis na idealne kotlety mielone

Przygotowanie kotletów rozpocznij od dokładnego umycia i posiekania w drobną kostkę pora. Następnie namocz kajzerkę w wodzie i odciśnij ją. Mięso przełóż do miski i dodaj jogurty, posiekany por oraz majeranek, jajko, kajzerkę.

Składniki przypraw także pieprzem i solą, a następnie wymieszaj, tworząc jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

kotlety na obiad.jpg
Fot. Canva/Tatiana Volgutova
Wymieszaj jogurt z solą i odstaw na kilka godzin. Ten przysmak jest hitem w moim domu
Rząd chce zakazać handlu w kolejny dzień w roku. Branża oponuje, w komentarzach wrze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy