Wsyp do masy na kotlety mielone. Wyjdą 100 razy smaczniejsze niż zwykle
Kotlety mielone należą do klasyki kuchni polskiej. Ich smak zna każdy, więc to dobry moment, aby delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis. Dodatek w postaci jednej przyprawy nada im jeszcze lepszego smaku. Wypróbuj ten przepis, a kotlety już zawsze będziesz robić w ten sposób.
Kotlety mielone doskonałe na obiad
Tradycyjny polski obiad składa się zazwyczaj z kotleta, ziemniaków i dopełniającej całe danie surówki. Prym wiodą przede wszystkim kotlety mielone i schabowe. Te pierwsze z racji tego, że mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, podbiły gusta wszystkich.
Nie każdy jednak wie, że mogą smakować jeszcze lepiej. Tradycyjny skład kotletów należy wzbogacić zaskakującą przyprawą. O tym, co dodać i jak przyrządzić kotlety mielone , dowiesz się z dalszej części tekstu.
Kotlety mielone z tym dodatkiem
Najbardziej znany przepis na kotlety mielone mówi, że mięso należy przyprawić pieprzem i solą. Zazwyczaj to wystarczało, ale czasami warto coś poprawić. W tym wypadku smak kotletów wzbogaci majeranek. Przyprawa nada im także pięknego aromatu, a rodzina na pewno zauważy tę minimalną różnicę i doceni ich smak. Poniżej znajdziesz listę potrzebnych produktów oraz ich dokładne proporcje.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- ½ bułki kajzerki
- 1 por
- bułka tarta
- 1 łyżka jogurtu
- 1 jajko
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego majeranku
- olek
- pieprz
- sól
Przepis na idealne kotlety mielone
Przygotowanie kotletów rozpocznij od dokładnego umycia i posiekania w drobną kostkę pora. Następnie namocz kajzerkę w wodzie i odciśnij ją. Mięso przełóż do miski i dodaj jogurty, posiekany por oraz majeranek, jajko, kajzerkę.
Składniki przypraw także pieprzem i solą, a następnie wymieszaj, tworząc jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.