Wymieszaj jogurt z solą i odstaw na kilka godzin. Ten przysmak jest hitem w moim domu
Przyrządzanie labneh to prosta czynność, która jogurt zmienia w serek. Ten doskonały śniadaniowy produkt jest delikatny w smaku i odnajduje się w wielu kompozycjach. A przygotowanie go to kwestia kilku ruchów, choć zajmuje nieco czasu.
Labneh, czyli „cedzony jogurt”
W anglojęzycznym świecie labneh – jak określa się go na Bliskim Wschodzie – znany jest jako strained yogurt, czyli jogurt cedzony. Ma jeszcze wiele podobnych określeń (w tym „jogurt typu greckiego”), ale wszystkie sprowadzają się do jednego. Labneh to serek powstały przez oddzielenie serwatki od jogurtu, co go zagęszcza i zakwasza.
Wiele produktów, na które trafiamy w sklepach, ma coś wspólnego z pomysłem na labneh. Bliski mu jest skyr, który kilka lat temu rozpanoszył się na półkach dyskontów. Większość jogurtów greckich, które znamy, jest natomiast raczej rzadsza w konsystencji niż prawdziwy labneh.
Wrzucam makaron do wody i dodaje 2 składniki. Obiad gotowy w 30 minut, rodzina zawsze prosi o dokładkiDomowy ser na śniadanie
Labneh ma wiele ciekawych zastosowań. Dobrze sprawdza się w gotowanych potrawach, ponieważ ma znacznie mniejszą skłonność do warzenia się po dodaniu do garnka. Jednak świetnie smakuje w kanapkach i innych konfiguracjach śniadaniowych. Można też przygotować go przez noc, co sprawia, że świeży serek ląduje na naszych stołach właśnie na śniadanie. Ze zdrowym olejem i przyprawami jest pyszny do jedzenia łyżkami.
Zmiana jogurtu w labneh sprawia też, że staje się on znacznie uboższy w laktozę niż mleko czy jogurty. Jest też bogaty w białko i ma niższy indeks glikemiczny niż jogurty. Wciąż natomiast jest świetnym źródłem probiotyków, które poprawiają odporność naszego organizmu i procesy trawienne.
Jak zrobić labnneh na śniadanie
Przygotowanie takiego serka jest niezwykle proste w domowej kuchni. Wystarczy duże opakowanie, a najlepiej od razu dwa, jogurtu naturalnego przyprawić łyżeczką soli i wymieszać. Garnek lub miskę pokrywamy z wierzchu gazą i mocujemy gumką. Może też nadać się bardzo drobne sitko.
Przez noc w lodówce serek będzie odciekał. Rano można dodatkowo odcisnąć go z nadmiaru wody, choć nie powinno to już być konieczne. Serek będzie za to ładnie uformowany i można podać go na głębokim talerzu, polany oliwą, posypany ziołami i chili.
Wypróbuj też przepisy na zabielony kapuśniak i smażone gołąbki.