Wsyp jedną łyżeczkę do masy na placki ziemniaczane. Z tym dodatkiem smakują 100 razy lepiej
Czy są tu smakosze placków ziemniaczanych? Właśnie dla was jest ten przepis. Dzięki niemu swoje ulubione danie uczynicie jeszcze smaczniejszym. Wystarczy postawić na ten wyrazisty dodatek. Być może macie go nawet w swojej kuchni.
Placki ziemniaczane lepsze niż zwykle
Placki ziemniaczane potrafią nieźle uzależnić. Mięciutkie, pyszne i rozpływające się w ustach są ulubionym daniem wielu osób. Te znakomite placki jadamy bez dodatków lub z mięsem. Pasują też do nich sosy grzybowe. Niektórzy preferują nawet placki ziemniaczane na słodko.
Polecamy sposób, by to lubiane danie uczynić wyjątkowo smacznym. Nie jest to trudne, bo należy do masy na placki ziemniaczane wsypać łyżeczkę wędzonej ostrej papryki. Efekt zachwyca i sprawia, że teraz już zawsze będziecie chcieli tak przyrządzić tę potrawę.
Jak zrobić placki ziemniaczane z wędzoną ostrą papryką?
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka ostra wędzona
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od starcia ziemniaków na tarce o dużych oczkach. Nadmiar płynu odciskamy i wbijamy do nich jajko. Dodajemy też sól, majeranek, pieprz i ostrą paprykę wędzoną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Ciasto odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło. Rozgrzewamy olej na patelni placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym po to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki ziemniaczane na ostro
Placki ziemniaczane możemy podawać z kwaśną śmietaną lub ulubionymi surówkami. Są one niezwykle smaczne i ostre. Będą odpowiadać osobom, które nie lubią mdłych dań. Wyraziste w smaku i mięciutkie po prostu rozpływają się w ustach.
Dzięki tej recepturze zrobisz placki, które przypadną do gustu całej rodzinie. Niedużo pracy w kuchni, a efekt taki, że każdy zapyta o przepis na to pyszne danie . Ostre placki ziemniaczane zjecie z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić faszerowane naleśniki. Podawaliśmy też przepis na jajka po benedyktyńsku.