Wsypuję ryż na patelnię i zalewam go jajkiem. Ten prosty przysmak mógłbym jeść codziennie
To błyskawiczny, łatwy, a przede wszystkim – bardzo niezwykły przepis. Ryż w takiej postaci sprawdza się jako dodatek do każdego dania. Jest pożywny, a jednocześnie delikatny w smaku. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się do ilu potraw będzie pasował.
Ryż z jajkiem – dodatek do dania
Ryż nie jest pierwszym wyborem na dodatek do drugiego dania. Najczęściej wolimy ziemniaki, kluski lub nawet podsmażany makaron. Jednak ten przepis zmienia go w potrawę tak ciekawą, że można by ją jeść nawet samodzielnie.
Dodanie do ryżu jajek zupełnie zmienia jego oblicze. Oprócz typowego dodatku skrobiowego staje się on potrawą bogatą w białka. Można też formować go na talerzu , co będzie niezwykle wyglądać. A, jak wiadomo, jemy także oczami.
Duszony ryż z jajkami
Kanał kulinarny Viele Rezepte, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje podać taki ryż z potrawką z warzyw. Naszym zdaniem jednak pasuje wszędzie. Do mięsa, do ryby lub do warzyw w dowolnej postaci Porcja z 200 g ryżu powinna wystarczyć na cztery osoby.
Składniki
- 200 g ryżu
- 4 jajka
- Sól, olej do smażenia
Przygotowanie ryżu z jajkami.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy na niego ryż, obsmażamy przez kilkanaście sekund i zalewamy dwiema szklankami zimnej wody . Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy przez 10 minut, częściowo pod przykryciem, aż ryż wypije całą wodę i stanie się miękki.
Jajka wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Kiedy ryż będzie miękki, wylewamy do niego żółtka i dokładnie mieszamy. Białka roztrzepujemy na niezbyt gęstą pianę ze szczyptą soli.
Do ryżu z żółtkami dodajemy białka . Jeszcze raz mieszamy i wykładamy na talerz, nadając kształt za pomocą foremki. Podajemy w ulubionymi dodatkami. Ryż z jajkiem świetnie smakuje też jako samodzielna potrawa .
Wypróbuj też przepis na ciasto z ryżem i jabłkami i zmierz się z naszym quizem na znajomość ciast .