Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wszyscy proszą mnie o przepis na to ciasto. Nie ma lepszego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.02.2025 22:00

Wszyscy proszą mnie o przepis na to ciasto. Nie ma lepszego

ciasto z różyczkami
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj

Pomysł na ciasto na weekend? Ten blok bez pieczenia z owocowymi „kwiatuszkami” jest tyleż prosty, co efektowny. A czekoladowe ciasto rozpływa się w ustach.

Czekoladowe ciasto na weekend

O tym cieście można z całą pewnością powiedzieć jedną rzecz: jest pomysłowe. Jego bazą są tu naleśniki, faszerowane w nieco przewrotny sposób. Po pierwsze faszerujemy naleśniki, po drugie – naleśnikami faszerujemy ciasto, które składa się również z naleśników. Skomplikowane? Jak się zaraz okaże, wcale nie.

Czekoladowe naleśniki łączą się tu z delikatnym, waniliowym posmakiem masy z mascarpone. Ze wszystkim kontrastują czerwone owoce. Kontrast jest zarówno smakowy, jak i wizualny, dlatego to świetne ciasto na weekend oraz na wizytę gości.

ciasto.jpg
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj
Po prostu weź tarkę do warzyw. Te 3 triki powinien znać każdy

Ciasto z naleśników

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Najlepsze jedzenie tutaj na YouTube. W ich wersji jest to ciasto z wiśniami. W to miejsce można użyć dowolnych innych mrożonych owoców, na przykład malin. Ważne, by ich kwasowość równoważyła się ze słodkim smakiem ciasta.

Dalsza część tekstu pod filmem.

`

Składniki

  • 500 g mascarpone
  • 200 g mrożonych owoców
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 50 g kakao
  • ½ l mleka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 30 ml oleju

Ciasto bez pieczenia

W misce ubijamy dwa jajka ze szczyptą soli i 50 g cukru. Dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy. Dolewamy ok. 100 ml mleka i wszystko miksujemy na jednolitą masę.

Do ciasta dolewamy mleko, by uzyskać konsystencję odpowiednią na naleśniki. Miskę odstawiamy na chwilę. Następnie z masy wysmażamy naleśniki – potrzebnych będzie ok. 10.

Do garnka wrzucamy mrożone owoce. Podgrzewamy je na wolnym ogniu, dodając 100 g cukru. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, a masa – robić płynna, dodajemy skrobię. Podgrzewamy, aż owoce zmienia się w kisiel o wyraźnej fakturze. Przekładamy na miseczkę, nakrywamy folią na dotyk i odstawiamy do przestudzenia.

W misie miksera wyrabiamy mascarpone. Powoli dodajemy do niego 200 g kremówki, cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy, aż połączą się w dobrze napowietrzoną masę.

Naleśniki, mascarpone i owoce

Dwa naleśniki układamy tak, by częściowo na siebie zachodziły. Układamy na nich dnem do góry keksówkę i nożem wykrawamy prostokąt, by dobrze pokrywał jej powierzchnię. Ten prostokąt odkładamy na bok.

Dno keksówki wykładamy folią kuchenną lub papierem do pieczenia. Na nim układamy 1-2 naleśniki tak, by pokrywało dno i boki formy. Na nie układamy warstwę z ok. ⅓ kremu i wyrównujemy.

Pozostałe naleśniki smarujemy kremem. Na każdym układamy owocową masę i zawijamy. Naleśniki układamy jedną warstwą w formie, następnie przesmarowujemy mascarpone i układamy drugą warstwę. Resztą serka pokrywamy formę w całości.

ciasto.jpg
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj

Ciasto nakrywamy wykrojoną naleśnikową formą. Dociskamy lekko, przykrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu układamy na nim deskę lub kratkę i odwracamy, by wyjąć ciasto z formy.

W rondelku lub mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z pozostałą śmietanką. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

Wypróbuj też przepis na kluski ziemniaczane i przygotuj się na sezon na czosnek niedźwiedzi.

ciasto.jpg
Fot. YouTube/Najlepsze jedzenie tutaj