Wydrąż cebule i wsadź w nie udka kurczaka. Ten przepis to absolutny hit
Kurczak jeszcze nigdy nie smakował tak dobrze. Poznaj przepis na zachwycające danie i zrób je nawet dzisiaj. Rodzina będzie błagać, abyś przyrządzała je znacznie częściej. Szczegóły poznasz w dalszej części artykułu.
Doskonały kurczak na obiad
Kurczak ze względu na niską cenę i możliwość przygotowania z niego wielu dań jest jednym z najpopularniejszych mięs wśród konsumentów. Właśnie dlatego przedstawiamy ci przepis, z którego przygotujesz obłędnie smaczny obiad dla całej rodziny.
Musisz jednak uważać, bo danie jest tak smaczne, że bliscy poproszą o niejedną dokładkę, a niektórzy będą błagali, abyś zdradziła im przepis. Przygotowanie jest nieskomplikowane i zajmuje chwilę.
Kurczak, cebula i kilka składników
Zaletą tego dania jest również to, że możesz przygotować je z kilku niedrogich produktów. Tymi najważniejszymi są przede wszystkim udka kurczaka oraz cebula. Niezbędne są także przyprawy i inne produkty nadające całości odpowiedniego smaku. Umieściliśmy je wszystkie na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby nie pominąć żadnego składnika. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie, pochodzą z kanału Saftige Fleisch Rezepte , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 200 g ryżu
- 6 sztuk cebuli
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 200 ml śmietany 30%
- kurkuma
- pieprz
- 30 ml oleju
- granulowany czosnek
- mielona słodka papryka
- sól
Kurczak w cebuli - przepis
Przygotowanie rozpocznij od wypłukania ryżu. Następnie przełóż go do garnka i zalej bulionem. Całość gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plastry. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski.
Na blachę wyłóż ryż i dodaj do niego pokrojone warzywa. Do miski wlej śmietanę oraz wsyp kurkumę i odrobinę pieprzu. Wymieszaj składniki, a następnie zalej nimi ryż z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj.
Cebule natnij i oddziel od niej zewnętrzną grubą warstwą. W każdą z nich włóż udko z kurczaka. Następnie za pomocą patyczka do szaszłyków przebij cebulę, udko i połącz je po trzy sztuki.
Tak przygotowane ustaw na ryżu. Do miski wlej olej i wsyp mieloną słodką paprykę, sól oraz granulowany czosnek. Wymieszaj składniki w jednolita marynatę i polej nasmaruj nią mięso i cebulę. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie podawaj na obiad i gotowe.
Sprawdź także