Wyglądają jak schabowe, a są zrobione z czegoś zupełnie innego. W życiu nie jadłam lepszych kotletów
Kotlety można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Przeważnie sięgamy po różne mięsa. Jednak tym razem pora na kotlety z cukinii. Przypominające schabowe danie jest niesamowicie smaczne i chrupiące. Latem trzeba go spróbować. Na szczęście przygotowanie jest proste.
Niesamowicie smaczne kotlety z cukinii
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku — takie są kotlety z cukinii. Smaczniejsze niż schabowe i niesamowicie aromatyczne danie powinno choć raz zagościć na waszym stole. Spodoba się nawet wybrednym.
Składniki:
- 1 spora cukinia
- 100 g ser żółtego
- 4 duże jaja
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 50 g mąki pszennej
- 100 g bułki tartej
Przygotowane z tych składników kotlety smakują znakomicie. Moja rodzina zjada je chętniej niż tradycyjne schabowe. Wskazówki dotyczące wykonania znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić znakomite kotlety z cukinii? Znamy prosty przepis
Zaczynam od pokrojenia obranej cukinii na cienkie plastry. Tnę wzdłuż pod niewielkim kątem, uzyskując długie kawałki. Dokładnie oprószam warzywo solą i odstawiam na godzinę.
W międzyczasie łączę bułkę tartą z mąką i ścieram ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Jajka roztrzepuję i mieszam z uzyskanymi w ten sposób wiórkami nabiału.
Osuszoną cukinię obtaczam dwukrotnie w jajku połączonym z serem i w mącę z bułką. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia z obu stron.
Jak podawać kotlety z cukinii?
Do chrupiącej panierowanej cukinii doskonale pasują ziemniaki z wody ze świeżymi ziołami np. natką pietruszki czy koperkiem. Dobrym pomysłem jest również zaserwowanie prostej surówki z porem .
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na cukinię. Sprawdźcie jak zrobić warzywo w musztardowej zalewie — jest znakomite w tej odsłonie. Oprócz kotletów z cukinii można też zrobić pyszne i sycące placki z płatkami owsianymi .