Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuzynka z Francji pokazała mi, jak robi cukinię. Nigdy nie jadłam lepszej, sekret tkwi w zalewie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.08.2023 11:26

Kuzynka z Francji pokazała mi, jak robi cukinię. Nigdy nie jadłam lepszej, sekret tkwi w zalewie

przygotowanie cukinii do marynowania
Materiał YouTube z kanału Obżarciuch

Niedawno odwiedziła mnie kuzynka, która na co dzień mieszka we Francji. Przywiozła ze sobą podarek w postaci marynowanej cukinii w musztardzie. Gdy tylko spróbowałam tego przysmaku, od razu wiedziałam, że muszę zdobyć na nią przepis. Okazało się, że za wyborny smak cukinii po francusku odpowiada wyjątkowa zalewa.

Cukinia w musztardzie powala smakiem. Niezwykła cukinia po francusku

Przyznam, że nigdy wcześniej nie jadłam cukinii po francusku. To połączenie smaków od razu jednak przypadło mi do gustu. Okazuje się, że taką cukinię w musztardzie przygotowuje każda szanująca się gospodyni domowa. Koniecznie musiałam mieć ją w swojej spiżarni.

Cukinia w musztardzie smakuje wprost wybornie. Pasuje jako dodatek do obiadu, składnik kanapek, sprawdza się też jako samodzielna przekąska. Choć trudno w to uwierzyć, jest banalnie prosta do przygotowania. Koniecznie sprawdź ten niebanalny przepis na marynowaną cukinię po francusku.

pokrojona cukinia.jpg
Canva / MSPhotographic
Kupiła dziecku gofra na Mazurach. Zbladła, gdy zobaczyła cenę

Tego potrzebujesz do cukinii w musztardzie- przepis na cukinię po francusku

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • koper wraz z baldachami
  • czosnek

Składniki na zalewę:

  • 500 ml octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • słoiczek musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 l wody

Jak przygotować marynowaną cukinię w musztardzie? Cukinia po francusku krok po kroku

Cukinie do przetworów obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Warzywa pokrój wzdłuż w paski. Zasyp je solą i pozostaw na 1-1,5 godziny, aby puściły sok. Po upływie tego czasu odsącz je z płynu.

W międzyczasie przygotuj zalewę do cukinii po francusku. Do garnka wlej wodę, dodaj do niej ocet, cukier oraz sól. Całość zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Do chłodnej zalewy cukinii po francusku dodaj oba rodzaje musztardy.

Do czystych i wyparzonych słoików włóż baldachy kopru i po 3-4 ząbki czosnku. Następnie wkładaj do naczyń pokrojoną cukinię. Warzywa zalej przygotowaną marynatą tak, aby były nią całkowicie przykryte. Słoiki starannie zakręć.

Garnek do pasteryzowania cukinii w musztardzie wyłóż czystą ściereczką. Wstaw do niego słoiki z przetworami i nalej wodę do ⅔ ich wysokości. Pasteryzuj przez ok. 15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Cukinia po francusku będzie idealnie nadawać się do jedzenia po ok. 10-14 dniach