Smakosze.pl Porady Wyjmij z szafki kuchennej i włóż do chlebaka. Pieczywo pozostanie świeże na dłużej
Fot. Canva

Wyjmij z szafki kuchennej i włóż do chlebaka. Pieczywo pozostanie świeże na dłużej

29 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz, że pieczywo przechowywane w chlebaku może zachować świeżość nawet przez kilka dni? Wystarczy zastosować prosty trik, a chleb już nigdy się nie zepsuje. Poznaj go, a będziesz stosować go za każdym razem po zakupie świeżego pieczywa.

Pieczywo podstawą diety

Pieczywo od wieków jest podstawowym składnikiem w naszej diecie. Każdy z nas ma swój ulubiony chleb czy bułki. Niestety, każdy z tych produktów jest narażony na zepsucie. Nikt nie lubi przecież spożywać czerstwego pieczywa.

Na całe szczęście istnieje nietypowy sposób, dzięki któremu ulubiony chleb utrzyma świeżość i smak nawet przez kilka dni. Jak to możliwe? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz.

chleb.jpg
Fot. Canva/grafvision
Zawsze dodaję ten składnik do surówki z pora. Dzięki temu wychodzi lepsza, niż z restauracji

Dlaczego pieczywo ulega zepsuciu?

Zanim poznasz sposób na przechowywanie pieczywa, ważne jest, aby dowiedzieć się, dlaczego w ogóle ulega zepsuciu. Wszystkiemu winna jest nieodpowiednia temperatura i zbyt duża wilgotność.

Te czynniki powodują, że chleb lub bułki czerstwieją, a nawet pleśnieją. Dlatego tak ważne jest utrzymanie w chlebaku odpowiednich warunków. To właśnie gwarantuje trik, który dokładnie poznasz w dalszej części tekstu .

Nie musisz kupować specjalnych urządzeń, aby mieć zawsze świeże pieczywo . Remedium na chlebowe bolączki większość z nas ma w swojej szafce kuchennej. Zastosowana metoda nie wpływa też na smak ani aromat pieczywa . Nic więcej do szczęścia nie trzeba.

Jak przechowywać pieczywo?

Aby przedłużyć świeżość pieczywa, do pojemnika, w którym jest przechowywane, należy włożyć dwie kostki cukru. Ten składnik ma właściwości higroskopijne, co znaczy, że pochłania nadmiar wilgoci z powietrza.

Stosując ten sposób, trzeba pamiętać, aby co kilka dni kontrolować stan cukru . Jeżeli kostki staną się zbyt miękkie, a cukier zacznie się rozpuszczać, należy usunąć je z chlebaka.

Pamiętaj także, aby nie przechowywać pieczywa w foliowych workach. Zdecydowanie lepszym wyborem są lniane woreczki. Stosując ten prosty trik, już zawsze będziesz cieszyć się świeżym chlebem każdego dnia.

Sprawdź także przepis na surówkę z pora oraz dowiedz się, jaki owoc obniża zły cukier .

cukier.jpg
Fot. Canva/Tania Naneva
Biorę mięso mielone i rozkładam na waflach. Mogłabym to jeść bez przerwy, po prostu pycha
Poszedł na jarmark i dostał jedzenie jak u babci. Trudno uwierzyć, co powiedział na koniec
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy